- Paź 21, 2011
- 11,435
- 0
- 0
400 ml wody
150 ml octu balsamico
200 ml czerwonego wina
300 gram drobnych kurek
1 mała cebula
1 cytryna
10 rodzynków sułtańskich
10 owoców suszonej żurawiny
2 łyżki cukru Muscovado
2 łyżki ciemnego miodu (gryczany, spadziowy lub leśny)
4 ziaren jałowca
6 goździków
4 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka ziaren kolendry
Opłukać grzyby, obgotować w osolonej wodzie, ok. 10 minut.
Zagrzać wodę z octem, dodać wszystkie przyprawy. Gotować ok. 15 min. Zestawić z ognia, dodać wino, szuszone owoce i plastry cebuli.
Podzielić grzyby pomiędzy dwa słoiki, do każdego włożyć po plastrze cytryny (ze skórką) i zalać marynatą. Pasteryzować tradycyjnie, trzy dni, po 20 minut.
150 ml octu balsamico
200 ml czerwonego wina
300 gram drobnych kurek
1 mała cebula
1 cytryna
10 rodzynków sułtańskich
10 owoców suszonej żurawiny
2 łyżki cukru Muscovado
2 łyżki ciemnego miodu (gryczany, spadziowy lub leśny)
4 ziaren jałowca
6 goździków
4 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka ziaren kolendry
Opłukać grzyby, obgotować w osolonej wodzie, ok. 10 minut.
Zagrzać wodę z octem, dodać wszystkie przyprawy. Gotować ok. 15 min. Zestawić z ognia, dodać wino, szuszone owoce i plastry cebuli.
Podzielić grzyby pomiędzy dwa słoiki, do każdego włożyć po plastrze cytryny (ze skórką) i zalać marynatą. Pasteryzować tradycyjnie, trzy dni, po 20 minut.