Ryż po koreańsku z wołowiną

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
0
0
Ryż po koreańsku z wołowiną

Ryz_po_koreansku.JPG

300 g ryżu
400 g mięsa wołowego uprzednio upieczonego
2 łyżki BBQ sosu
2 łyżki sojowego sosu
2 łyżki sosu z chili
2 łyżki oleju z sezamu ( może być inny)
3 ząbki czosnku
1 czerwona chili
200 g pieczarek
1/2 kapusty włoskiej
5 jajek
1 łyżkę ziaren sezamu

1. Ryż gotujemy.
2. - Ugotowane mięso rozdrabniamy palcami na mniejsze kawałki.
- Czosnek kroimy w plasterki.
- Chili kroimy w plasterki.
- Pieczarki kroimy w plasterki
- Kapustę kroimy w paski.
3. Mięso mieszamy z wszystkimi sosami.
4. Ma dużej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy czosnek i chili a następnie pieczarki.Smażymy mieszając 5 minut.
5. Dodajemy mięso wołowe wymieszane z sosami i pokrojoną kapustę. Dusimy ok 15 minut.
6. Dodajemy ryż i jedno jajko. Wszystko dokładnie mieszamy. Skrapiamy kilkoma kroplami sojowego sosu i smażymy na małym ogniu nie mieszając przez następne 10 minut.
7. Gotujemy 4 jajka po benedyktyńsku, które na koniec wykładamy na ryż. Jajka posypujemy ziarnami sezamu, a całość skrapiamy sosem z chili

Ps1. Najlepiej jest użyć mięso pozostałe z obiadu. np z tego przepisu https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=39224
Ps2. Przepis pochodzi z książki : Gotuj sprytnie jak Jamie
 

Załączniki

  • Ryz_po_koreansku.JPG
    Ryz_po_koreansku.JPG
    344.9 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator: