Tex-mex - wolowina z fasola + quacamole

Hanka145

Well-known member
Kwi 15, 2005
1,481
69
48
Tex-mex - danie amerykanskie, a nie meksykanskie, ale z wplywami kuchni meksykanskiej.

2,5 kg wolowiny "brisket" pokrojona na 2,5 cm. kostki (ewentualnie mieso na gulasz)
1/4 szkl. oliwy z oliwek
2 szklanki cebuli pokrojonej w kostke
6 duzych zabkow czosku drobno posiekanych
2 lyzki chili w proszku
1 lyzka platkow ostrej papryczki
1 lyzka cayenne - albo mniej do smaku
2 lyzki mielonego kuminu
2 zielone papryki bez pestek, pokrojone w kostke
1 lisc laurowy
6 szklanek posiekanych pomidorow z sokiem i pestkami
sol i swiezo mielony pieprz
pol szklanki mocnej kawy
2 puszki fasoli kidney beans - odcedzonej
2 lyzki pokrojonej bazylii

do podania smietana i tarty ser cheddar
pokrojony w kostke pomidor
czipsy tortilla
quacamole

Wykonanie:
Kostki miesa osuszyc papierowym recznikiem. Rozgrzac oliwe w duzym rondlu o grubym dnie i szybko zrumienic mieso partiami (zeby nie puscilo soku), przelozyc do miski.
W tym samym rondlu zaszklic cebule i czosnek na srednim ogniu - 8-10 min. Dodac proszek i platki chili, cayenne i kumin, smazyc minute przegarniajac. Nastepnie dodac papryki, lisc laurowy, pomidory, podsmazone mieso, lyzke soli i lyzeczke pieprzu, doprowadzic do wrzenia, zredukowac ogien, nakryc szczelnie pokrywka i tak trzymac na malym ogniu 2,5 godziny mieszajac co jakis czas, w razie potrzeby dodac goracej wody.
Doprawic sola jesli trzeba, wlac kawe i pod pokrywka dalej dusic godzine.
Dodatek kawy podnosi smak i to jest sekret autorki.

Nastepnie dodac fasole i bazylie, dogrzac. Gotowa potrawe przelozyc do naczynia, w ktorym bedzie podane, obok podac smietane, czipsy tortilla, tarty ser i quacamole.

Przepis autorstwa Devon Fredericks, na pokazie Iny Garten "Barefoot Contessa"
Przepis zdobyl glowna nagrode w festiwalu na chile.
Link do przepisu:
http://www.foodnetwork.com/recipes/devons-...ili-recipe.html
------------------------------------------------
Quacamole autorstwa Iny Garten:
4 dojrzale avokado
3 lyzki soku (z jednej cytryny)
8 chlustow sosu Tabasco
1 czerwona cebula pokrojona w drobna kostke
1 duzy zabek czosnku drobno posiekany
lyzka soli koszernej
lyzeczka swiezo mielonego pieprzu
sredni pomidor bez pestek pokrojony w mala kostke

Wykonanie:
Avocado przekroic na pol, odrzucic pestki, wybrac miazsz lyzka, wlozyc do miski i natychmiast dolac sok z cytryny, dodac cebule, czosnek, sol i pieprz, wymieszac i pokroic avocado nozem w misce na drobne czastki. Dodac pomidor, dobrze wymieszac i doprawic do smaku jesli trzeba.
Link do przepisu: http://www.foodnetwork.com/recipes/ina-gar...ole-recipe.html

Tex-mex chilli robilam z miesa na gulasz, quacamole wg. przepisu, ale nie usuwalam pestek.

Edit - potrawa z tego przepisu jest bardzo pikantna, trzeba sobie doprawic wg. upodobania.
Wbrew powszechnemu przekonaniu danie to powstalo nie w Meksyku a w Poludniowym Texasie, ktory nota bene graniczy z Meksykiem.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: