![]() ![]() |
11 Feb 2005, 11:22
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 3.631 Dołączył: 27-November 04 Użytkownik nr: 207 |
Upiekłam kilka dni temu i po prostu muszę podzielić się z Wami tym przepisem. Jego autorką jest Marta Gessler.
Ciasto jest cudowne. Lekko piernikowe, aromatyczne, pachnące cynamonem. Najpyszniejsze jest na drugi dzień. Składniki: - 1 i 1/4 szkl. oleju - 4 jaja - 2 szkl. drobno utartej marchewki - 2 szkl. mąki 2 szkl. cukru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki cynamonu - 2 łyżeczki sody szczypta soli - orzechy - rodzynki polewa: czubata łyżka kakao - 4 łyżeczki cukru łyżeczka masła - 2 łyżeczki zimnej wody Sposób przyrządzania: Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo mąkę i olej, na końcu marchew, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, orzechy i rodzynki. Piec w temp. 180 st., ok. 40 min. Polewa: wszystkie składniki połączyć i gotować na bardzo małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Smarować zimne ciasto. Pyszne z serkiem waniliowym.
|
|
|
|
26 Dec 2005, 22:03
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 22.388 Dołączył: 22-December 04 Skąd: z kuchni! Użytkownik nr: 231 |
Lisko drobno utartej, cyzli w najmniejsze możliwe wióreczki, czy utarte jak ziemniaki na placki?
|
|
|
|
26 Dec 2005, 23:40
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 24.490 Dołączył: 17-September 04 Skąd: ottawa Użytkownik nr: 59 |
ja mysle, ze na tarce jarzynowej, ale tej drobniejszej.
nie wiem kiedy, bo nie chca jesc ciast ale od dawna poluje na marchewkowe, wiec skoro takie guru poleca ... na pewno sprobujemy |
|
|
|
27 Dec 2005, 05:36
|
|
|
kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 6.507 Dołączył: 13-September 04 Skąd: Blisko Toronto, On Użytkownik nr: 28 |
ker, jak jestes na etapie poszukiwania perfekcyjnego przepisu na marchewkowe to prosze sprobuje tez mojego, jest wysmiete
Pozwole sobie wkleic link bo moze akurat sie spodoba http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=4...ght=marchewkowe P.S. DZieki temu przepisowi moje poszukiwania na marchewkowe ciacho skonczylo sie prawie 2 latach temu ( po wyprobowaniu 5 innych przepisow i żadne nie dorownalo temu w smaku ) Pochwale sie tylko jeszcze ze nawet na zuzlu byla pozytywna wzmianka o tym ciescie |
|
|
|
27 Dec 2005, 16:08
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 24.490 Dołączył: 17-September 04 Skąd: ottawa Użytkownik nr: 59 |
a jak wyglada pieczeniu tych ciast w formie muffinek?
Paula, widzialam tez Twoj przepis, tylko oni u mnie jacys nieciastowi. Albo wrabia ciasto jednego dnia , albo nie moga przez 2 tygodnie. I nie to, ze jedne lubia, innego nie, bo moze to byc to samo ciasto Ze wzgledu na przyrosty chcialabym jedno ciasto na 2 tygodnie (pomijajac imprezy) i do tego dochodzi problem tarki Marchewkowe razem musimy robic. Ja zrobie, ale Jarek zrobi marchew. Tak jest z plackami ziemniaczanymi, ryba po grecku... itp.... Ale na pewno zrobie. I teraz zimowa pora - odpowiednia na ciasta korzenne. |
|
|
|
27 Dec 2005, 17:35
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 3.631 Dołączył: 27-November 04 Użytkownik nr: 207 |
Małgosiu - na tarce drobnej, jarzynowej, ale nie tej najdrobniejszej, której używa się do tarcia ziemnioków na plocki ziemnioczone ;)
Ja ostatnio poszłam na łatwiznę i kupiłam tartą marchew - taką o trwałości chyba 3 dniowej. Świetne rozwiązanie dla kogoś, kto (jak ja ) nie lubi trzeć marchwi. |
|
|
|
27 Dec 2005, 18:10
|
|
|
kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 8.842 Dołączył: 17-September 04 Skąd: Italia Użytkownik nr: 52 |
Do marchwi sa rozne kreciolki: radza sobie swietnie.
|
|
|
|
27 Dec 2005, 18:16
|
|
ja mam tylko tarkę i taki kręciołek, co to trzeba mieć niezłą krzepę, żeby ruszyć jego korbką ;)
|
|
|
|
27 Dec 2005, 19:21
|
|
wlasnie dlatego pluje sobie w brode, ze nie wzielam KA w zeszlym roku w ofercie.
Nie dosc ze tanszy to jeszcze te krecioly dawali w prezencie. A teraz oferma czekam na oferte, ktora moze juz nigdy sie nie powtowrzy |
|
|
|
27 Dec 2005, 21:17
|
|
Powtórzy się, powtórzy
|
|
|
|
27 Dec 2005, 21:25
|
|
|
uczeń ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.222 Dołączył: 17-September 04 Użytkownik nr: 57 |
Lisko Lisko, najfajniejsza pod sloncem Lisko, czy ja moge marchew wrzucic do blendera i zrobic pulpe czy musze cierpiec na tarce?
|
|
|
|
27 Dec 2005, 21:37
|
|
Możesz zaryzykować, ale uważaj wtedy z ilością innych płynów. A jakim nożem Ty chcesz zrobić pulpę?
|
|
|
|
27 Dec 2005, 22:31
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 15.693 Dołączył: 25-September 04 Skąd: Dąbrowa Górnicza Użytkownik nr: 98 |
Szukam takiego prawdziwie mokrego i w smaku bardzo marchewkowego ciasta, czy te o których tu mowa są takie? Chciałabym by marchewka była mocno wyczuwalna, robiłam kiedyś marchewkowe i się rozczarowałam, po upieczeniu okazało się, że to takie zwykłe ciacho
|
|
|
|
28 Dec 2005, 11:39
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 22.388 Dołączył: 22-December 04 Skąd: z kuchni! Użytkownik nr: 231 |
Ja mam kręcioł ale do marchwi sie nie nadaje - jest do twardego sera i orzechow i czekolady (super)
zetrę heblem! |
|
|
|
28 Dec 2005, 19:44
|
|
|
uczeń ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.222 Dołączył: 17-September 04 Użytkownik nr: 57 |
Lisko, poswiecilam sie i starlam na tarce marchewke, pyszne wilgotne lekkie ciasto, niczego innego z reszta sie nie spodziewalam po przepisie rekomendowanym przez Liske, dziekuje
|
|
|
|
28 Dec 2005, 20:56
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 15.693 Dołączył: 25-September 04 Skąd: Dąbrowa Górnicza Użytkownik nr: 98 |
CYTAT(owieczka) Lisko, poswiecilam sie i starlam na tarce marchewke, pyszne wilgotne lekkie ciasto, niczego innego z reszta sie nie spodziewalam po przepisie rekomendowanym przez Liske, dziekuje
Owieczko, ale czy ono jest barrrrrrrrdzo marchwiowe w smaku? |
|
|
|
28 Dec 2005, 21:01
|
|
CYTAT(owieczka) Lisko, poswiecilam sie i starlam na tarce marchewke, pyszne wilgotne lekkie ciasto, niczego innego z reszta sie nie spodziewalam po przepisie rekomendowanym przez Liske, dziekuje
|
|
|
28 Dec 2005, 21:07
|
|
|
|
|
29 Dec 2005, 08:57
|
|
|
CYTAT Owieczko, ale czy ono jest barrrrrrrrdzo marchwiowe w smaku?
Moj malzonek specjalista od psucia humoru kulinarnego spytal: czego ty tam dodalas? wina? dla mnie ono jest lekkie, polwilgotne, dalece odbiegajace od piernikowego, ja marchwi nie wyczuwam bezposrednio, ale oto chyba chodzi w ciastach marchwiowych- marchew sie ukrywa i udaje cos innego, dla mnie jest pyszne, ale bardziej nzi marchewke to chyba ozrechy czuc, a w drugiej kolejnosci strzalem mojego malzonka byly banany |
|
|
|
7 Jan 2006, 18:57
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 3.522 Dołączył: 24-September 05 Skąd: Ciechocinek-dom / Szczecin-studia Użytkownik nr: 778 |
zrobiłam i właśnie się nim opycham, tak zdrowo na wieczór ciacho jest pyszne, dziekuje bardzo za przepis
|
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 3rd September 2010 - 09:49 |