Ajwar*

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
Ja robię go tak:

Składniki:
50 dag słodkiej papryki,
50 dag bakłażanów,
1 duża cebula,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki oliwy,
sól,
pieprz,
pół łyżki octu.
Bakłażany i paprykę pieczemy w piekarniku.
Studzimy.
Zdejmujemy skórkę i siekamy drewnianą łyżką lub nierdzewnym nożem (nie czernieje).
Dodajemy drobno posiekany czosnek i cebulę.
Doprawiamy pieprzem, solą, oliwą i octem, .
Wstawiamy do lodówki.
Podajemy na zimno do mięsa i ryb pieczonych na grillu.


<!--emoid:smacznego:--><!--endemo-->
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

iwik

Member
Lip 21, 2008
19
0
0
Zrobiłam wczoraj wieczorem, dzisiaj rano była degustacja
icon_smile.gif
. Wyszedł naprawdę fajnie. W związku z tym mam pytanie: gdybym chciała zrobić większą ilość i zapasteryzować? Da się? Czy może zagotować i takie gotujące do słoiczków, czy nie straci na smaku i konsystencji?

Proszę o odpowiedź.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,280
3,521
113
Raczej nie.
Moim zdaniem ajwar bez bakłażanów to jak bigos bez kapusty.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: