Zapiekanka kapuściano-mięsno-ziemniaczana

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Pomysł zaczerpnęłam z jakiejś kartki z kalendarza zdzieranego, zmieniłam po swojemu i wyszło całkiem dobre danie, w smaku podobne do gołąbków.
754.jpg

755.jpg

Średniej wielkości kapusta biała
ok. 0,5 kg mięsa mielonego
jajko
ok. 2 szkl. bulionu (z kostki może być)
pieprz, majeranek albo inne zioła, sól
cebula
ok.0,5 kg ugotowanych ziemniaków
pomidory(z puszki mogą być), trochę mąki na zagęszczenie sosu).
Kaputę rozdrobnić, ale na takie spore kawałki( ale mogą być całe liście, jak do gołąbków), obgotować w osolonej wodzie (dobrze jest grube nerwy odkroić). Mięso wymieszać z cebulą pokrojoną w kostkę, jajkiem, przyprawami i ok. 0,5 szklanki bulionu. Na czynie żaroodporne( najlepiej wysokie) wysmarować tłuszczem i ułożyć warstwami ziemniaki pokrojone w plastry, kapustę, masę mięsną aż do wyczerpania składników. Całość polać sosem pomidorowym przygotowanym z pomidorów zmiksowanych, bulionu i mąki, doprawionego do smaku. Można też każdą warstwę smarować sosem i resztą polać całość. Zapiekać pod przykryciem ok. 1 godziny. Można też zapiekać bez sosu, zalane tylko samym bulionem i posypane tartym żółtym serem.
 

joanka385

Member
Sie 4, 2008
50
0
0
Szukałam właśnie czegoś na jutrzejszy obiad, myślę,że to będzie całkiem fajne w smaku danie. Szybkie w przygotowaniu .D
lecker.gif
zięki.
 

joanka385

Member
Sie 4, 2008
50
0
0
Zrobiłam,oczywiście nieco zmienilam- kapustę dałam pekińską,poszatkowaną, nie obgotowywałam.Kapustka po zapieczeniu była mięciutka, mięsko aromatyczne, ziemniaki rozpływały się w ustach. Wyszło mi trochę za dużo sosu,który zebrał się na dnie garnka. Na przyszły raz dam mniej bulionu.
Polecam potrawę, bo szybko się ją robi i smakuje super. Zdję
ham.gif
cia nie umiem wstawić,objaśnienia z technicznego są nie do przejścia.pozdrawiam.
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Cieszę się, że taki stary przepis wynalazłaś i go wykorzystałaś. Szkoda, że z tym zdjęciem Ci nie wyszło
icon_frown.gif
ale najważniejsze, że zapiekanka smakowała
icon_biggrin.gif
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Czasami robię coś podobnego, tylko kapusta sparzona, liść, wyściela garnek, na to warstwa mięsa przesmażonego , cebula przesmażona, gdzies tam warstwa ryżu lub plasterków ziemniaków lekko obgotowanych, i tak na zmianę a na górze warstwa poszatkowanej marchewki i znów kapusta tylko dość drobno poszatkowana ale za to gruba warstwa. Jeśli garnek jest bardzo wysoki to w środku też jest warstwa poszatkowanej drobno kapusty. Sos pomidorowy podobny jak u Ciebie Beatko. I albo zapiekane w piekarniku albo duszone na gazie. Dobre to jest i robi się szybciej niż gołąbki. I można do tego wykorzystać wszelkie resztki mięsa pozostałe z poprzedniego dnia jesli coś zostanie.
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

oolciaa16

Member
Sie 1, 2008
548
0
0
miałam plan zrobić tak jak w orginale, ale kiedy przygotowywałam składniki kapnęłam się, że nie mam kapusty, a ze mnie leń i nie chcialo mi sie wyskakiwać do warzywniaka... następnym razem będzie z kapustą
icon_mrgreen.gif
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

anowid

Member
Lut 19, 2007
562
0
0
Soczysta i pełna smaku zapiekanka! Dziękuję za przepis
anbetung.gif


Mięsko wcześniej podsmażyłam z cebulą i czosnkiem, użyłam kapusty włoskiej, którą tylko zszatkowałam, i do piekarnika. Krótko przed wyjęciem posypałam serem żółtym. Napewno powtórzę
icon_exclaim.gif
 

Lemoni

Member
Paź 18, 2008
75
0
0
Chodzą za mną gołąbki a nie chce m się ich robić, chyba skończy się na zapiekance. Wygląda cudownie!