![]() ![]() |
17 Feb 2005, 12:43
|
|
![]() kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 8.382 Dołączył: 23-September 04 Skąd: lubelskie Użytkownik nr: 90 |
Surówkę robię trochę na tzw."oko". Biorę 2-3 marchewki pięknie oskrobane i umyte, ścieram na drobnej tarce jarzynowej, albo na średnich oczkach może być, jak kto lubi. Kroję drobniutko cebulkę (posolić trochę i poczekać chwilę, aż lekko zmięknie) i jabłko i mieszam ze sobą. Sos vinaigrette robię tak mniej więcej: 3 (części) łyżki oleju i 1 (częśc) łyżkę soku z cytryny. Może być oczywiście oliwa i ocet winny, ale ja nie lubię ani jednego ani drugiego, troszkę musztardy, cukier do smaku (1-2 łyżeczki) wymieszać wiadomo na emulsję i połączyć z marchwią.
Surówka ta pasuje mi bardzo do ostrego sosu chrzanowego. Czasem jak mam sos łagodniejszy jakiś i zależy mi na ostrzejszej surówce, to do marchewki dodaję trochę chrzanu i zamiast winegretu dodaję śmietanę. Też jest pyszna. starta marchew, pokrojone w drobną kostkę jabłko i cebula:
sur_wka_z_marchwi_001a.jpg ( 142.41K )
Suma pobrań: 2wszystko razem wymieszane:
sur_wka_z_marchwi_003a.jpg ( 177.54K )
Suma pobrań: 0przed podaniem wymieszane z sosem vinaigrette:
sur_wka_z_marchwi_005a.jpg ( 177.94K )
Suma pobrań: 0 |
|
|
|
6 Apr 2009, 18:52
|
|
![]() uczeń ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 948 Dołączył: 22-August 06 Skąd: stąd Użytkownik nr: 2.169 |
Surówka pyszna, będę ja robić częsciej!
|
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 3rd September 2010 - 09:53 |