Z
zyglis
Guest
Poddaję ocenie to moim zdaniem smaczne danie. Nie jestem jego autoremi i nie pamiętam źródła.
Składniki na 4 porcje: około 60 dag wątroby ( może być cielęca, wieprzowa lub drobiowa ), 1 łyżka mąki, 2 duże papryki ( zielona i czerwona ), 5 dag masła lub margaryny, pieprz i sól, 1 łyżeczka słodkiej papryki, suszony majeranek, słoiczek małych cebulek konserwowanych, pół szklanki śmietany 18%, półtorej szklanki bulionu z kostki zmieszanej z resztka sosu ze smazenia wątroby.
Wykonanie: z wątroby usunąć ścięgna i błonki, umyć i wysuszyć, następnie pokroić ją w pasemka, oprószyć mąką. Papryki umyć, przekroić, usunąć nasiona i białe części i pokroić w droną kostkę. Tłuszcz ( jeśli masło dodaję odrobine oleju ) rozgrzać na patelni, podsmażyć paprykę około 5 minut, dodać wątrobę i dalej smażyć około 10 minut, stale mieszając. Przyprawić solą, pieprzem, papryką w proszku i majerankiem. Dodać odsączone cebulki. Przestudzony bulion wymieszać ze śmietaną, przelać do patelni, wymieszać i wszystko razem dusić na małym ogniu przez kolejne 5 minut.
Podawać z ryżem lub makaronem ( świderki, muszelki i tp )
Życzę smacznego i oczekuję komentarzy
Składniki na 4 porcje: około 60 dag wątroby ( może być cielęca, wieprzowa lub drobiowa ), 1 łyżka mąki, 2 duże papryki ( zielona i czerwona ), 5 dag masła lub margaryny, pieprz i sól, 1 łyżeczka słodkiej papryki, suszony majeranek, słoiczek małych cebulek konserwowanych, pół szklanki śmietany 18%, półtorej szklanki bulionu z kostki zmieszanej z resztka sosu ze smazenia wątroby.
Wykonanie: z wątroby usunąć ścięgna i błonki, umyć i wysuszyć, następnie pokroić ją w pasemka, oprószyć mąką. Papryki umyć, przekroić, usunąć nasiona i białe części i pokroić w droną kostkę. Tłuszcz ( jeśli masło dodaję odrobine oleju ) rozgrzać na patelni, podsmażyć paprykę około 5 minut, dodać wątrobę i dalej smażyć około 10 minut, stale mieszając. Przyprawić solą, pieprzem, papryką w proszku i majerankiem. Dodać odsączone cebulki. Przestudzony bulion wymieszać ze śmietaną, przelać do patelni, wymieszać i wszystko razem dusić na małym ogniu przez kolejne 5 minut.
Podawać z ryżem lub makaronem ( świderki, muszelki i tp )
Życzę smacznego i oczekuję komentarzy
Ostatnia edycja: