Galaretka z agaru

nutinka

Member
Wrz 29, 2004
866
1
0
Galaretka z agaru

Delikatna, domowa galaretka z agaru o dowolnym smaku.

galaretka cytrynowa:
4 łyżeczki cukru
2-3 łyżeczki soku z cytryny
ok. szklanki wody
1/2 łyżeczki agaru

galaretka owocowa:
szklanka klarownego soku owocowego
1/2 łyżeczki agaru

Do szklanki wsypać cukier, wlać sok z cytryny, dopełnić wodą, wymieszać. W szklance zostawić 1/5 soku, resztę przelać do garnka, zagotować. W pozostawionym soku rozpuścić agar, wlać do wrzątku, zagotować.
Przelać galaretkę do kompotierki (można dodać owoce), ostudzić i schłodzić w lodówce.

Z tą ilością agaru galaretka wychodzi bardzo delikatna, trzeba ją jeść łyżeczką, nie nadaje się natomiast do krojenia. Żeby uzyskać sztywniejszą galaretkę, wystarczy dać więcej agaru (3/4 łyżeczki).

n2417.jpg