MOJ PASZTET

Gochapiet

Member
Lut 23, 2005
41
0
0
CO POTRZEBUJEMY:
2 kg łopatki bez skóry i kości,
1 kg boczku surowego,
1 pręga,
0,5 kg watróbki wieprzowej
3 średniej wielkości marchewki
1 pietrucha
kawałek selera,
2 cebule,
3 czerstwe bułki
3 jaja
żeby smakowało przyprawy:
liść laurowy szt 3, ziele angielskie szt 6-7, kilka ziaren pieprzu, nieco otartej gałki muszkatołowej, 2 kostki maggi

NO TO ZACZYNAMY:
szykujemy duży gar i wkładamy doń umyte mięcho: łopatkę, boczek, pręgę, wszystkie warzywa, ziele angielskie, pieprz, liscie laurowe, kostki maggi - gotujemy do miękkości. Wyciągamy mięso i warzywa a wkładamy wątróbkę i gotujemy około 20 minut, wyciagamy - wszystko studzimy i zostawiamy do następnego dnia. Do odrobiny wywaru wkładamy bułkę i pozostawiamy do rozmoknięcia.
Następnego dnia przekrecamy przez maszynke dwa razy wszystko co ugotowaliśmy poprzedniego dnia - włącznie z lisciami laurowymi, zielem i pieprzem w ziarnach oraz rozmoczoną bułką. Do zmielonej masy dodajemy jajca, zcieramy gałkę, probujemy i w razie potrzeby dosalamy i przypieprzamy(ups). Na dno foremek (ja używam foremek z folli aluminiwej) układamy w jodełkę albo inna hoinkę - kawałki boczku bekonowego - staramy się to zrobic ciekawie - bo bedzie to wierch pasztetu po upieczeniu. Zozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i wkładamy pasztety (3-4 foremki wychodzą) na około 2 godziny w temperaturze 180 stopni.
Co tu dużo gadać - jest pyszny jak jasna cholera!!!! A zróbcie se sami to zobaczycie
icon_smile.gif


Wyślij przepis znajomym autor
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Ooo! To dużo dość tego pasztetu będzie :lol:
 

asika

Member
Wrz 20, 2004
13,897
0
0
hmmm a skad wiedziec ,z e pasztet jest juz upieczony - bo ja planuje upiec mniejsza ilosc i jak dlugo bedzie smaczny po upieczeniu? :roll: