Słodkie obwarzanki
25 dag mąki,
15 dag miękkiego masła (ostatnio nie było... i margaryna się sprawdziła),
1 łyżka cukru,
szczypta soli,
zimna woda w ilości nieznanej,
cukier kryształ do posypania (bardziej obtoczenia),
lodówka (Kasha ma przewagę).
Przesiać mąkę na stolnicę, wymieszać z solą i łyżką cukru. Na wierchu położyć miękkie masło pokrojone na kawałeczki. Wyrabiać czubkami palców, aż powstaną grudki. Wlewać po odrobinie wodę zagniatając cały czas, tak aby uzyskać gładkie i miękkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówy na minimum 2 godzinki. Może być i na całą noc.
Ze schłodzonego ciasta formować długie paluszki grubości maksymalnie 1 cm, pociąć je na kawałki 6-7 cm, obtoczyć w cukrze wysypanym na talerzyk na przykład, delikatnie skręcić wokół własnej osi, chociaż niekoniecznie... i zlepić w formie obwarzanka. Układać na wyłożonej pergaminem albo po prostu natłuszczonej blasze i piec ok 25-30 minut w temp. 180˚C.
Poprawilam obrazek - JotHa
25 dag mąki,
15 dag miękkiego masła (ostatnio nie było... i margaryna się sprawdziła),
1 łyżka cukru,
szczypta soli,
zimna woda w ilości nieznanej,
cukier kryształ do posypania (bardziej obtoczenia),
lodówka (Kasha ma przewagę).
Przesiać mąkę na stolnicę, wymieszać z solą i łyżką cukru. Na wierchu położyć miękkie masło pokrojone na kawałeczki. Wyrabiać czubkami palców, aż powstaną grudki. Wlewać po odrobinie wodę zagniatając cały czas, tak aby uzyskać gładkie i miękkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówy na minimum 2 godzinki. Może być i na całą noc.
Ze schłodzonego ciasta formować długie paluszki grubości maksymalnie 1 cm, pociąć je na kawałki 6-7 cm, obtoczyć w cukrze wysypanym na talerzyk na przykład, delikatnie skręcić wokół własnej osi, chociaż niekoniecznie... i zlepić w formie obwarzanka. Układać na wyłożonej pergaminem albo po prostu natłuszczonej blasze i piec ok 25-30 minut w temp. 180˚C.
Poprawilam obrazek - JotHa