Krązki cebulowe w panierce*

myszka

Member
Gru 19, 2004
84
0
0
Krążki cebulowe w panierce:1/2 kg cebuli
10 dag tartej bułki
1 łyżka sproszkowanej słodkiej papryki
1 łyżeczka vegety
2 jajka
2-3 łyżki mąki
sól
1/2 szklanki oleju

Cebule obrać,pokroić w plasterki,a następnie podzielić na pojedyncze krążki.Tartą bułkę wymieszać z papryka i vegetą.Jajka roztrzepać widelcem,posolić.
Krążki cebuli obtaczać z obu stron w mące,jajkach ,tartej bułce.
Na patelni dobrze rozgrzać olej,partiami smażyć cebulę na złoty kolor.Gotowe krążki przełożyć na papierowy ręcznik ,aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
Podawać z ziemniaczanym piure lub jako przekąskę np. do piwa.
*Cebulkę można również usmażyć w cieście piwnym:
2 jajka zmiksować z 10 dag mąki,1/2 szklanki piwa i łyżeczką oleju na gęste ciasto naleśnikowe,dodać sól i ulubione zioła do smaku.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
robilam, banalnie proste, pyszne