Kruche serduszka

myszka

Member
Gru 19, 2004
84
0
0
Kruche serduszka: ciasto:
30 dag mąki
20 dag masła lub margaryny "Kasia"
10 dag cukru
1 żółtko
2 łyżki śmietany
szczypta soli
krem:
1 opakowanie kremu karpatkowego Oetkera
10 dag masła
1/2 l mleka
2 łyżki spirytusu albo kremu jajecznego lub kawowego

Na stolnicę wysypać mąkę, cukier, szczyptę soli i dodać żółtko,
posiekać z margaryną, dodać śmietanę, zagnieść ciasto i schłodzić.
Ciasto rozwałkować na 1/2 cm, pociąć na prostokąty, w co drugim wyciąć
serduszko foremką do pierniczków, piec ok.10 minut w 180 stopni, ostudzić.
Połowę mleka zagotować, wreszcie rozmieszać krem ,połaczyć, zagotować.
Ostudzić, miksując dodawać do masła, dodać spirytus lub krem.
Na każde pełne ciastko nałożyć krem, przykryć prostokątem z wyciętym serduszkiem. Ciastka schłodzić najlepiej owinięte folią , aby nie nabrały zapachów lodówki.
Potem posypać cukrem pudrem.