Słodkie sosy*

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
Mam kilka czekoladowych w moich zbiorach:

Sos orzechowy mocha

1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 łyżka wrzącej wody
1/2 szkl śmietany kremówki
1/3 szkl cukru
1/2 szkl masła
200g gorzkiej czekolady
2 żółtka
3/4 szkl posiekanych orzechów włoskich

Rozpuścić kawę w gorącej wodzie.
W rondlu wymieszać kremówkę i cukier, doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Dodać masło, drobno połamaną czekoladę i kawę. Mieszać aż będzie gładkie, zdjąć z ognia.

W misce ubić żółtka, dodać do nich stopniowo 2 łyżki czekoladowej mikstury, wymieszać. Wlać powoli, mieszając do reszty czekoladowej mikstury. Ogrzewać na małym ogniu ok. 3 min. Dodać orzechy.
Podawać ciepły do lodów.

Sos czekoladowo-migdałowy

200g gorzkiej czekolady
1/4 szkl kremówki
2 łyżki masła
szczypta soli
1/4 szkl migdałów zrumienionych i grubo posiekanych
2 łyżki likieru Amaretto lub innego migdałowego

W rondlu rozpuścić na małym ogniu połamaną czekoladę, kremówkę, masło, sól i mieszać, aż będzie gładkie. Zdjąć z ognia. Wymieszać z likierem i migdałami.
Podawać j/w.

Sos czekoladowy

200 ml mleka
40g kakao,
2 żóltka,
50g cukru pudru,
10g mąki ziemniaczanej,
50g masla,
laska wanilii

Mleko zagotowac z rozkrojoną wanilią. Kakao i mąkę ziemniaczaną wymieszac z mala iloscia zimnej wody, wlewać powoli do gorącego mleka ciągle mieszajac, zagotowac. Zółtka utrzeć z cukrem, wlewać powoli gorący sos nadal mieszając. Naczynie z sosem wstawić do większego naczynia z zimną woda, mieszać do wystudzenia dodajac po kawałku masło.
[/list]
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

nutinka

Member
Wrz 29, 2004
866
1
0
W jednej z książeczek Biblioteczki Poradnika domowego znalazłam m.in. takie:

miodowo-cytrynowy

3 łyżki płynnego miodu
sok z połowy cytryny
1/2 łyżeczki cukru waniliowego

Wymieszać sok z cukrem, dodać miód, znowu wymieszać.
Do owoców i sałatek.

miodowo-winny

Takie same ilości płynnego miodu i białego półsłodkiego wina wymieszać.

śliwkowy

30 dag śliwek
1/2 szklanki czerwonego półsłodkiego wina
4 łyżki cukru
5 goździków
szczypta cynamonu

Wino z goździkami i cynamonem gotować 10 minut.
Śliwki wypestkować i zmiksować, dodać cukier, gotować kilka minut, połączyć z przecedzonym winem, chwilę pogotować.
Ostudzone podawać do lodów i deserów.

toffi

10 dag brązowego cukru
5 dag masła
1/2 szklanki wody

Składniki podgrzewać, aż cukier sie rozpuści, zagotować. Gotować 5 minut do uzyskania konsystencji syropu, ostudzić.
Do ciast i deserów.

***

Ten ostatni sosik robiłam, ale po 20 minutach gotowania daleko mu było do konsystencji syropu. Następnym razem zmniejszę ilość wody. A w smaku pyszny.
 

Iwcia

Member
Wrz 17, 2004
728
0
0
Dip ananasowy

składniki
250 ml soku ananasowego
1-2 łyżki cukru
3 żółtka

sposób przygotowania
Wszystkie składniki włożyć do metalowej miseczki, którą umieścić na "łaźni wodnej" tzn. w innej większej misce wypełnionej ciepłą wodą. Ubijać do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Następnie przełożyć do jednej lub kilku mniejszych miseczek i wstawić na krótko do zamrażalnika, żeby się schłodziło. Podawać do rafaello, kokosanek owoców, etc. Smacznego!!!