Marynowany kozi ser*

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
1
0
Marynowany kozi ser

Ostatnio moje ulubione podjadanie
icon_smile.gif
Swietne na przystawke, rownie pyszne o kazdej porze dnia :wink:

160g miekkiego koziego sera

3 lyzki octu balsamicznego
2 duze zabki czosnku, drobniutko posiekane
1 lyzka swiezego tymianku, posiekanego
1 lyzeczka grubo pokruszonego czarnego pieprzu
garstka, moze 10 zielonych oliwek, pokrojonych w gruba kostke
6 lyzek evoo

Ser pokroic w grube plasterki (jezeli jest w ksztalcie rulonika) i ulozyc w niezbyt glebokim naczyniu. Pozostale skladniki wymieszac razem i zalac marynata ser. Marynowac co najmniej 2 godziny. Podawac w temerpaturze pokojowej z bagietka.

img58693nx.jpg
 

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
1
0
Oczywiscie :oops: :oops:

Ja znowu skrotami pojechalam, obiecuje poprawe
icon_smile.gif


evoo - extra virgin olive oil
 

Marga

Member
Wrz 16, 2004
554
0
0
Bajaderko,
masz na mysli "kozi camembert" czy twarozek z kozy.
Po niemiecku miekki ser to Weichkäse i do tego dzialu naleza wszystkie camemberty, brie itp.

Bardzo fajny przepis. Napewno wyprobuje, bo bardzo lubie kozi serek. Tylko jeszcze nie wiem jak przekonac mojego mezusia do kozich rarytasow. :mrgreen:
Marga
 

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
1
0
Bajaderko,
masz na mysli "kozi camembert" czy twarozek z kozy.
Po niemiecku miekki ser to Weichkäse i do tego dzialu naleza wszystkie camemberty, brie itp.

Bardzo fajny przepis. Napewno wyprobuje, bo bardzo lubie kozi serek. Tylko jeszcze nie wiem jak przekonac mojego mezusia do kozich rarytasow. :mrgreen:
Marga
Nie jestem pewna czy zaliczylabym go to twarozkow
icon_smile.gif
U mnie twarozek jest raczej w kubeczku i bardzo miekki, do smarowania. Ten tez jest miekki ale nie twarozkowo miekki - typu Montrachet, dojrzewany tylko kilka tygodni i formowany w rulonik
icon_smile.gif
Na pewno nie typu camambert
icon_smile.gif


Tak wyglada:

fworganic5vp.jpg
 

Marga

Member
Wrz 16, 2004
554
0
0
Bajaderko, wybralam opcje " o kazdej porze dnia" :wink: .
Wybralam pore obiadowa, aby nie draznic koza pana z ktorym mieszkam.
U mnie w domu jestem (narazie :mrgreen: ) jedyna zwolenniczka serka koziego.

Powiem krotko, s u p e r b e. Polecam wszystkim, co koza nie pogardza.
Dziekuje za przepis

Marga
 

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
1
0
:dance:

U mnie wszyscy lubia koze
icon_smile.gif
A szkoda, bo musze sie dzielic :wink:

Wczoraj tez robilam i jeszcze na zyczenie dziecka zrobilam do tego kozie talarki - male ciasteczka z kozim serem, ale bylo kozio! :wink:
 

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
1
0
To u Ciebie Agusiu tez wszyscy lubia kozi ser jak widze
icon_smile.gif


Ciesze sie, ze Wam smakuje :mrgreen:
 

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Oj, chyba zrobię imprezkę tematyczną pod hasłem: bajaderkowe sery
icon_smile.gif

Dwa danka już mam, kozi serek i mozarella (też od Ciebie). Zaraz będę dalej buszować, zobaczymy, co znajdę :mrgreen:
Kasia
 

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
1
0
No, ow rzeczony kozi ser plus cala reszta czyli - ocet+oliwa+oliwki grubo posiekane+czosnek+przyprawy
icon_smile.gif
 

Marga

Member
Wrz 16, 2004
554
0
0
Wlasnie pozarlam koze i delektuje sie smaczkiem.
Jak mawia moj syn, gdy widzi jedzonko

mniammniammniam

Tym optymistycznym akcentem koncze

Marga
 

dziad

Member
Wrz 13, 2004
2,904
0
36
Dzis zamarynowalam ser kozi, ale jakby z camembertowa skorka. Zobaczymy jak sie sprawdzi.
Wlasnie wczoraj zamarynowalam taki serek. Pyszota.

Dzieki Tobie, Bajaderko, pierwszy raz sprobowalam koziego sera. Przedtem chodzilam kolo niego, jak kolo jeza. :mrgreen:
Gdy zobaczylam ten przepis, pomyslalam: Raz kozie smierc, sprobuje. :mrgreen:
I czuje , ze kozie sery zagoszcza na stale w moim domu, zwlaszcza, ze drugiej polowie tez smakuja.
 

Marga

Member
Wrz 16, 2004
554
0
0
Wybralam pore obiadowa, aby nie draznic koza pana z ktorym mieszkam.
U mnie w domu jestem (narazie) jedyna zwolenniczka serka koziego.

Zaserwowalam niedawno tejsciowej i sobie marynowana koze na kolacje. Monsz dostal co innego. Jednak wizualnie go zaintrygowala ta koza i skosztowal. Efekt degustacji nastepujacy :
masz nowego fana marynowanej kozy :mrgreen:

Marga
 

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0
Dotychczas unikałam koziego sera - po jednokrotnej jego degustacji - jednakże, po spałaszowaniu tego małego danka, kozi ser często gości na naszym stole - w takiej właśnie postaci.

Dziękuję Bajaderko!!!
 

anuc

Member
Maj 17, 2008
908
0
0
Hmm a taki twardszy, o konsystencji fety sie nada? I ile po zamarynowaniu może stac? Bo mam go dużo, a chętnych raptem 2 (3 w porywach)