BABKA PISTACJOWA

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
Babka pistacjowa:

Ciasto:
4 łyżki kakao,
25 dkg mąki,
25 dkg masła,
25 dkg cukru pudru,
4 jaja,
1 łyżka cukru waniliowego,
1 łyżka kandyzowanej skórki cytrynowej,
1 cytryna,
1 dkg proszku do pieczenia,
10 dkg zmielonych orzechów pistacjowych
kilkanaście orzechów pistacjowych do dekoracji
polewa czekoladowa

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Masło utrzeć, dodajac kolejno: żółtka, cukier puder, cukier waniliowy, posiekaną skórkę cytrynową i sok z cytryny.
Do utartej masy wsypać mąkę, wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą.
Formę posmarować masłem i posypać mąką. Włożyć 2/3 ciasta. Pozostale ciasto połączyc z 4 łyżkami kakao i zmielonymi pistacjami i włożyć na wierzch ciasta jasnego. Lekko mieszajac widelcem, zrobić spirale.
Piec ok. 1 godz w temp. 170-190*C.

Po wyjęciu i ostudzeniu polewamy babkę polewą czekoladową i ozdabiamy ją pistacjami.
Smacznego
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Mniam, mniam, mniam.......... Po prostu pyszna babka....... Polecam wszystkim bardzo goraco.... <!--emoid:lol:--><!--endemo--> Na pewno jeszcze nie raz bede ja robic, bo na prawde jest super....
Dzieki Hihihiiiii za przepis.......

A tak o to mi wyszla....

1029.jpg
 

Załączniki

  • 1029.jpg
    1029.jpg
    49.1 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
mam takie pytanie- te pistacje to takie solone nalezy zmielic, czy je uprzednio sparzyc, by pozbyc sie troche tej soli? ta babka mnie kusi niemilosiernie
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Kasienko, ja nie "bawilam sie" w prazenie i mielenie pistacji... ;)
Kupilam juz gotowe niesolone i zmielone ;)

A babka jest pycha :lol: :lol: :lol: ;)
 

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
ja kupuję niesolone... te na wagę pistacje :lol:
niestety mielonych nie widziałam
 

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
hm.. ja mialam w domu solone, zatem sparzylam je, zmielilam, dodalam do ciasta i klapa ale jak dostane jeszcze zmielone i niesolone pistacje, to zrobie jeszcze jedno podejscie do tej babki
icon_smile.gif
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Ta babka bardzo mi smakuje, ale zdecydowanie za rzadko ja robie
icon_wink.gif

Tym razem pieklam w innej formie i troche pistacji wmieszalam do jasnego ciasta - chyba za malo, bo nawet ich nie widac
icon_biggrin.gif

Ale i tak jest pycha
icon_lol.gif
mniam
icon_smile.gif
Dzieki Hichotko za przepis
icon_wink.gif
bussi.gif


pict00091dc3.jpg

I w przekroju
icon_smile.gif


babka_pistacjowa_hichotki.jpg
 

Załączniki

  • pict00091dc3.jpg
    pict00091dc3.jpg
    120.7 KB · Wyświetleń: 2
  • babka_pistacjowa_hichotki.jpg
    babka_pistacjowa_hichotki.jpg
    102.3 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Caritko, mówiłam ci już, że zaliczam cie do artystek cin-cinowych w kwestii fotografowania?
Cudne zdjęcie, babka tak smakowicie wyszła, że zrobiłam sie głodna z pełnym brzuchem
icon_mrgreen.gif
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Akulka @ 9 Apr 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=483367Caritko, mówiłam ci już, że zaliczam cie do artystek cin-cinowych w kwestii fotografowania?
Cudne zdjęcie, babka tak smakowicie wyszła, że zrobiłam sie głodna z pełnym brzuchem
icon_mrgreen.gif
icon_redface.gif
icon_redface.gif
icon_redface.gif
nie, nie mowilas
icon_lol.gif
icon_wink.gif
, ale... - Akulko kochana...
bussi.gif
- nie przesadzajmy
icon_wink.gif

Dziewczyny robia piekniejsze zdjecia
icon_biggrin.gif


Jednak bardzo mi milo, ze Ci sie podoba
icon_biggrin.gif
dziekuje
bussi.gif


Szkoda, ze mieszkasz daleko, bo z mila checia zaprosilabym Cie na ta babke
icon_biggrin.gif
 

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Dawno nie jadlam tak dobrej babki...Wspaniala, mieciutka, wyrosla slicznie, ale na moj gazowy piekarnik to godzina jednak bylo za duzo. Zrobilam z migdalami mielonymi, pistacji bez soli nie udalo mi sie znalezc a po doswiadczeniach Trzkasienki nie chcialam ryzykowac. Najlepsza byla ta kakaowa czesc..bardzo polecam i dziekuje za przepis.
Na zdjeciu - to co sie ostalo po babce wczoraj wieczorem:

Imagem_013.jpg
 

Załączniki

  • Imagem_013.jpg
    Imagem_013.jpg
    222.8 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
A czy w tym cieście czuć pistacje?
Bo ja generalnie... pistacje pożeram... za jednym zamachem... calą paczke...
icon_redface.gif

i nie wiem, czy nie dokupić może od razu paczki migdałów, żeby spodziewane braki w pistacjach uzupełnić
icon_wink.gif

tylko czy smak będzie ten sam?
 

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
U nas tez pistacje schodza w mgnieniu oka..
icon_mrgreen.gif
W wersji z migdalami jest bardzo dobra, u mnie bylo czuc te migdaly w warstwie czekoladowej, poniewaz wpakowalam cale 10dkg (nie robilam tym razem polewy i nie zostawialam na dekoracje).
Sadze, ze smak na pewno nie ten sam - pistacje maja swoj specyficzny smak.
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Paulinko- toc to babka pistacjowa....
icon_lol.gif
icon_wink.gif

- wedlug mnie, jesli dodasz migdaly, to jednak smak bedzie inny...
icon_wink.gif

Kupilabym wiecej pistacji, skoro obawiasz sie, ze jakas czesc &quot;zniknie&quot;
icon_wink.gif
 

Malwunia

Member
Cze 8, 2008
138
0
0
a oto moja, zdeczka przypalona babeczka.

IMG_0997.jpg

Dzięki Hihotka za fajny przepis, moja siostra pokochała
icon_wink.gif
 

Załączniki

  • IMG_0997.jpg
    IMG_0997.jpg
    60 KB · Wyświetleń: 0