Sernik - pasha

Agama

Member
Wrz 21, 2004
201
2
18
składniki:
2 litry mleka - 3,2% lub 2%
5 jajek
1 szkl cukru
pół litra śmietany gęstej 22% lub 18%
1 Masło Extra - inne nie jest dobre!

wykonanie:
Zagotować mleko, zmiksować śmietanę z jajkami, wlać mieszaninę jajek i śmietany do gotującego się mleka, NIE MIESZAĆ !!! poczekać aż się zważy i wywynie do góry nogami. Wyłączyć, przełożyć ser na ściereczkę lub gazę, zawiązać i powiesić na noc żeby cała ciecz z niego wyciekła. Nastepnego dnia zmiksować z cukrem i masłem, przełożyć na paterę, ozdobić (owoce, lub polewa czekoladowa) i włożyć do lodówki. Smacznego
pozdrawiam Agama
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
U mnie to się nazywa sernik na zimno, inne masło używam i też jest dobre.
Acha, i ja mieszam lekko w czasie robienia serka