Quiche z roznosciami*

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
1
0
Quiche z roznosciami

1 mala cebula, pokrojona w kostke
1 srednia cukinia, pokrojona w kostke
150g (okolo) pieczarek, pokrojonych w plasterki
2 duze zabki czosnku, drobniutko posiekane
8-10 suszonych pomidorow w oleju, pokrojonych na kawalki
3 lyzki swiezej bazylii
1 lyzeczka swiezego tymianku
sol, pieprz do smaku

3 duze jajka
1 1/4 szklanki mieszanki smietanka/mleko
1/2 szklanki sera Gruyere
troche koziego sera, pokruszonego

Ulubiony spod do quiche - ja uzywam z mojego przepisu na Quiche Lorraine:

1/2 kostki masla
1 1/2 szklanki przesianej maki
1/2 lyzeczki soli
1 jajko
2 lyzeczki lodowatej wody, w razie potrzeby

Make z sola posiekac z maslem, az utworza sie malutkie grudki, dodac rozbeltane jajko i zagniesc ciasto (mozna to zrobic w malakserze). Jezeli ciasto sie kruszy dodac troszke wody, ciasto schlodzic w lodowce.

Piekarnik 190 st.C. Wyjete z lodowki ciasto na spod rozwalkowac i wylozyc nim forme do quiche (23cm) i piec na slepo (wylozone folia aluminiowa i obciazone) okolo 10 minut. Zdjaz folie z ciezarkami i dopiec ciasto kilka minut az zacznie sie rumienic. Wyjac z piekarnika i wystudzic.

Cebule z cukinia saute na oliwe okolo 6 minut, dodac pieczarki i saute do miekkosci, okolo 10 minut lub mniej. Dodac czosnek, pomidory i przyprawy, chwilke jeszcze poddusic, zdjac z palnika i wystudzic, dodac sol i pieprz do smaku. Jajka rozbeltac z mlekiem i smietanka, dodac Gruyere, doprawic sola, pieprzem i szczypta cayenne.

Na wystudzonym spodzie rozlozyc mieszanke warzywna, zalac masa jajeczna, posypac pokruszonym kozim serem i piec okolo 30 minut az ladnie sie zrumieni.



img58734zy.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: