Cukinia z cebulką

Alka

Member
Wrz 17, 2004
1,610
0
0
94.jpg


Bierzemy 3 średnie cukinie i tniemy na frytki. Tak przygotowane wsypujemy do garnka, dolewamy 1/2 szklanki wody, przykrywamy i dusimy aż będzie szklista (ok. 15 minut od postawienia na palniku). Powinna już nie być surowa, ale jeszcze chrupiąca. Jak już osiągnęliśmy pożądany stan to wodę odlewamy.
W czasie kiedy cukinia się dusi my szybciutko bierzemy 1-2 spore cebule (ja wolę 2) i tniemy w kosteczkę niezbyt małą i na 2-3 łyżkach oliwy przedniej szklimy. Wsypujemy soli i pieprzu tyle do tejże cebuli by wystarczyło na całą potrawę. Jak cebula już gotowa to mieszamy ją z cukinią i podajemy gorące z bagietką (mięsożercy mogą do mięska co na zdjęciu w albumie uwidocznione zostało
icon_biggrin.gif
). Wyśmienicie smakuje posypane serem.
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
zrobilam dzisiaj jako jarzynke do obiadu.. zmienilam o tyle ze u mnie byly dwie cukinie i dwie cebulki, cukinie pokrojone w polplasterki, po odlaniu wody cukinie odparowalam troche w garnku a potem wrzucilam na patelnie z cebulka - przesmazylam chwile i doprawilam ziolami prowansalskimi.

:mniam: :mniam: :mniam: :mniam:

pzdr
yenn