Karkówka w marynacie cytrynowej*

Gusia

Member
Wrz 28, 2004
2,907
0
0
ładny kawałek karkówki (taki 1,5-2 kg)
4 cytryny
kieliszek wytrawnej białego wina (około 100ml)
sól
pieprz
1 cebula średniej wielkości
2 żabki czosnku
ziele angielskie
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki cząbru
1/2 łyżeczki rozmarynu
2 łyżki masła

Zioła mogą być świeże, jeżeli ktoś ma.

Z 3 cytryn wyciskam sok i łączę go z winem i przegotowaną wodą, tak zeby w sumie była jedna szklanka, dodaję zioła, pokrojona drobno cebolke i czosnek. Mięsko obwiązuję nitką (no dobra robi to mój M bo mi mięsko gdzieś zawsze z ra umyka). Mięsko wędruje do miski zalewam go marynata i co jakis czas obracam w tej marynacie z jednego boczku na drugi. Stoi ono sobie w lodówce 1-2 dni. Potem wyciągam je i obsmażam na masełku, układam takie podsmażone w naczyniu żaroodpornym i piekę około 2 godzin (1 godzinę na każdy kilogram) cały czas podlewając marynatą, a gdy już sie upiecze do sosu mozna dodac właśnie pokrojoną czwartą cytrynkę
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: