Rosyjskie szanieżki

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,644
2,945
113
Szanieżki
0,6 kg maki
3 zoltka
100 g cukru
100 g masla
30 g drozdzy
sol

Zrobic ciasto drozdzowe sposobem 2-fazowym. Z wyrosnietego ciasta formowac male okragle buleczki /po ok. 50 g/, ulozyc na natluszczonej blasze i zostawic do wyrosniecia, Nastepnie posmarowac masa smietanowa z roztartych dobrze skladnikow: 80 g smietany, 30 g masla, 15 g cukru, 20 g maki. Wstawic do goracego pieca na 15 minut.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,369
3,642
113
Bardzo mnie te szanieżki zainteresowały i zastanawialam się, jak wyglądają, zwłaszcza, że najpierw na Izbushce natrafiłam na wersję z nadzieniem ziemniaczano- grzybowym.
icon_smile.gif

Dla wzrokowców - przepis ze zdjęciami:
http://gotovim-doma.ru/view.php?r=316-rece...nniki-shanezhki
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: