- Lis 27, 2004
- 3,568
- 0
- 0
Taki sernik zrobilam i byl calkiem niezly:
325 g sera typu Philadelphia
200 g creme fraiche
200 g truskawek
250 g herbatnikow typu Digestive
125 g masla
100 g cukru
100 ml wina Moscato
extrakt waniliowy w plynie badz torebeczka waniliny badz laska wanilii
3 platki zelatyny (w sumie 15 g)
skorka starta z jednej cytryny
Herbatniki zmiksowac, zmieszac z ostudzonym rozpuszczonym maslem, wylozyc ta masa tortownice 24-centymetrowa, uklepac lyzka. Wstawic do lodowki.
2 platki zelatyny namoczyc w zimnej wodzie az napuchna.
Wymieszac ser, creme fraiche, cukier, wanilie (jesli w lasce przekroic i wyskrobac proszek ze srodka) i skorke cytrynowa. Ja mieszalam mikserem.
Namoczona zelatyne podgrzac do rozpuszczenia w garnuszku z 2 lyzkami wody, ostudzic, dodac do masy serowej, wymieszac, wylozyc na spod z herbatnikow. Wstawic do lodowki az stezeje.
Namoczyc w zimnej wodzie trzeci platek zelatyny.
Zmiksowac 150 g truskawek.
Zelatyne rozpuscic w garnuszku w winie Moscato, wlac do musu truskawkowego, ostudzic.
Reszte truskawek pokroic w plastry. Udekorowac wierzch sernika i na koniec zalac ostudzonym musem truskawkowym z zelatyna. Wstawic do lodowki az galaretka stezeje.
325 g sera typu Philadelphia
200 g creme fraiche
200 g truskawek
250 g herbatnikow typu Digestive
125 g masla
100 g cukru
100 ml wina Moscato
extrakt waniliowy w plynie badz torebeczka waniliny badz laska wanilii
3 platki zelatyny (w sumie 15 g)
skorka starta z jednej cytryny
Herbatniki zmiksowac, zmieszac z ostudzonym rozpuszczonym maslem, wylozyc ta masa tortownice 24-centymetrowa, uklepac lyzka. Wstawic do lodowki.
2 platki zelatyny namoczyc w zimnej wodzie az napuchna.
Wymieszac ser, creme fraiche, cukier, wanilie (jesli w lasce przekroic i wyskrobac proszek ze srodka) i skorke cytrynowa. Ja mieszalam mikserem.
Namoczona zelatyne podgrzac do rozpuszczenia w garnuszku z 2 lyzkami wody, ostudzic, dodac do masy serowej, wymieszac, wylozyc na spod z herbatnikow. Wstawic do lodowki az stezeje.
Namoczyc w zimnej wodzie trzeci platek zelatyny.
Zmiksowac 150 g truskawek.
Zelatyne rozpuscic w garnuszku w winie Moscato, wlac do musu truskawkowego, ostudzic.
Reszte truskawek pokroic w plastry. Udekorowac wierzch sernika i na koniec zalac ostudzonym musem truskawkowym z zelatyna. Wstawic do lodowki az galaretka stezeje.