Pieczeń indycza z pomidorami suszonymi

Gusia

Member
Wrz 28, 2004
2,907
0
0
1,2kg piersi z indyka
200g boczku
8 zielonych oliwek
2 łyżki oleju
10 suszonych pomidorów
1 szklanka białego wytrawnego wina lub bulionu (jak kto lubi)
kilka listków bazylii
sól
pieprz

Oliwki pokroić na kawałki, Pomidorki osączyć i też pokroić wzdłuć. Mięsko trzeba ponacic nożem i w te kieszonki powkładać oliwki i pomidorki. Natrzeć pierś solą i pieprzem, owinąć plasterkami boczku. Folie aluminiową posmarowac olejem, położyć mięsko, polać winem, poukładać na wierzchu listki bazylii i zawinąć szczelnie. 80 minut piec w 190 stopniach, potem rozchylić, podlać powstałym sosem i i piec w 220 stopniach jeszcze 15-20 minutek. W rękawie oczywiście też mozna ja zrobić.