I jeszcze jeden kulebiak*

kajorek

Member
Wrz 14, 2004
370
0
0
Przepis również z forum mniam, podała Margola

KULEBIAK

1 szkl mąki ( 140g)
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
125 g dobrze schłodzonego masła
125 g dobrze schłodzonego serka homogenizowanego
1 jajko do posmarowania ciasta


Mąkę, sól, cukier dobrze wymieszać, a następnie posiekać z masłem. Dodać ser. Czubkami palców połączyć go z maką i masłem. Nie trzeba tego robić zbyt dokładnie, gdyż podczas wałkowania ser i tak połączy się z ciastem. Gdy ciasto wyglądem zacznie przypominac marmur z szerokimi białymi pasmami, zebrac, uformować w gruby, płaski kawałek, szczelnie zapakować i wstawić do lodówki na 2 godziny. Dopiero wtedy będzie gotowe do wałkowania. Piekarnik nagrzać do 230 st C. Schłodzone ciasto położyć na posypanej mąką desce. Rozwałkować tak, by otrzymać prostokąt o wymiarach 23-25 cm lub 30-32 cm.

Farsz w kształcie grubego wałka położyć na środku ciasta, zostawiając miejsce na zlepienie. Dwoma dłuższymi brzegami zakryć farsz, tak by 2 krawędzie zachodziły na siebie na srodku. Zebrać ciasto po bokach, usunąć nadmiar i zakleić. Ubić jajko z łyżka wody i posmarować kulebiak. Na wierzchu zrobić 2 niewielkie nacięcia.
Wstawić do piekarnika na środkową półkę. Obniżyć temp. do 190 st C i piec 25-30 minut do chwili, gdy kulebiak nabierze złotobrązoego koloru.

Nela przypomina, że podczas napełniania ciasta farszem wszystkie składniki powinny mieć tę samą temperaturę , a farsz dobrze jest ochłodzić przed napełnianiem.
Ona faszeruje kulebiak kapustą poszatkowaną i ugotowaną najpierw, a potem zmieszaną z podduszoną na maśle cebulą i grzybami i 2 jajkami na twardo i dodanymi do farszu. Oczywiście sól, pieprz a także szypior lub natka.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: