Ziemniaki w śmietanie

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
Ilosci na oko..
Ziemniaki obrać i pokroic w dosc cienkie plasterki
Zalac smietaną 30 % wymieszaną z solą, pieprzem i czosnkiem wycisnietym przez praskę
Podgotowac około 10 minut.. mozna ciut dłuzej
Wkroić spore ilosci swiezego zielska (ulubionego).. mnie pasuje szczypiorek
Posypac serem zóltym lub parmezanem (tę czynnosc radzę wykonac pod sam koniec, bo sie serek sfajczy..)
Wstawic do piekarnika, piec a z ziemniaki będa miekkie.


ps. przed zalaniem smietaną ziemniaki mozna obgotować.
 

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Bardzo mi się ten przepis podoba, mam tylko wątpliwości co do ilości śmietany. Tak pi razy drzwi, czy ma jej być tyle, żeby pokryła ziemniaki, więcej, mniej?
Pozdrawiam
Kasia
 

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
no i robie te ziemniaczki, boje sie bo kurcze nie mialam za duzo smietany- zobaczymy jak wyjda :mrgreen:

zrobilam i mimo poczatkowyc oporocz P, zjadl wszystko i powiedzial ze nawet dobre bylo

Smaczne danko, na drugi raz dodam wiecej smietany
icon_smile.gif