Kotlety mielone faszerowane fetą.
50 dkg mielonego mięsa może być mieszane wołowo-wieprzowe aczkolwiek każde mielone mięso będzie się nadawać
4 jajka
czerstwa bułka
po łyżce posiekanej natki pietruszki i koperku
1 cebula bardzo drobno posiekana
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
275 dkg fety czyli jedno opakowanie
oliwa do smażenia
bułka tarta i mąka do obtaczania + roztrzepane 2 jajka
sól,
pieprz
papryka słodka mielona
Do mięska mielonego dodajemy jajka, czosnek, cebulkę, natkę pietruszki, koperek, kajzerkę, ktorą wcześniej musimy namoczyć w wodzie i dobrze odcisnąć.
Mieszamy na jednolitą masę doprawiając do smaku - pamiętając by dać dosłownie kapkę soli.
Z mięsa formujemy płaskie kotlety. Ser feta kroimy na 8 plastrów.
Na każdy tak uformowany kotlet kładziemy ser feta i na ten ser drugi płaski kotlet - sklejając dokładnie brzegi.
Obtaczamy w mące wymieszanej z bułką tartą a następnie w jajku i ponownie w mieszance bułki z mąką.
Smażymy na wolnym ogniu tak ok. 4-5 minut z każdej strony.
Źródło: zasłyszane
50 dkg mielonego mięsa może być mieszane wołowo-wieprzowe aczkolwiek każde mielone mięso będzie się nadawać
4 jajka
czerstwa bułka
po łyżce posiekanej natki pietruszki i koperku
1 cebula bardzo drobno posiekana
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
275 dkg fety czyli jedno opakowanie
oliwa do smażenia
bułka tarta i mąka do obtaczania + roztrzepane 2 jajka
sól,
pieprz
papryka słodka mielona
Do mięska mielonego dodajemy jajka, czosnek, cebulkę, natkę pietruszki, koperek, kajzerkę, ktorą wcześniej musimy namoczyć w wodzie i dobrze odcisnąć.
Mieszamy na jednolitą masę doprawiając do smaku - pamiętając by dać dosłownie kapkę soli.
Z mięsa formujemy płaskie kotlety. Ser feta kroimy na 8 plastrów.
Na każdy tak uformowany kotlet kładziemy ser feta i na ten ser drugi płaski kotlet - sklejając dokładnie brzegi.
Obtaczamy w mące wymieszanej z bułką tartą a następnie w jajku i ponownie w mieszance bułki z mąką.
Smażymy na wolnym ogniu tak ok. 4-5 minut z każdej strony.
Źródło: zasłyszane
Ostatnią edycję dokonał moderator: