Pyszna wieprzowina z pomidorami i octem balsamicznym

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
Składniki:

5- 6 kotletów schabowych (dość cienkich)
około kilograma pomidorów (jakieś 6 sztuk) - sparzonych, obranych ze skóry i pokrojonych w cząstki
1 cebula pokrojona w krązki
5- 6 łyzek octu balsamicznego
alkohol do podlania miesa (ja dałam jakieś "beleco" a ' la cognac)
pieprz
sól
oliwa

NA oliwie obsmażyc cebulę - lekko, ma byc chrupiąca, wlac 1 łyzke octu, zdjąc z patelni. Kotlety oprószyc solą i pieprzem, smażyc na oliwie, 2 - 3 minutki z każdej strony. Podlac alkoholem, odparować. Zdjąc z patelni i odstawić w ciepłe miejsce. Cebule ponownie wrzucic na patelnię, dodac pomidory, dusic ze 4 minuty. Zdjąc z ognia, wlać resztę octu. Zamieszać. Doprawic do smaku.

Kotlety podawać z pomidorami i np. makaronem.