Kurczak faszerowany ryżem

borgia

Member
Wrz 22, 2004
368
0
0
Kurczak faszerowany ryżem

1 spory kurczak (ok. 1,5 kg lub większy),
1/2 szkl. ryżu parabolicznego,
10 dag szynki wędzonej w normalnych plasterkach,
3 wątróbki drobiowe,
20 dag pieczarek,
1 cebula,
1 jajko,
4 łyżki masła,
1 kostka rosołowa,
szczypta papryki,
sól, pieprz,
olej.

To moje specialite de la maison...
W rondelku rozgrzać łyżkę masła, dodać posiekaną cebulę i delikatnie zeszklić, wrzucić opłukany ryż – ogromna różnica między parabolicznym a zwykłym, od którego zaczynałam – wymieszać. Chwilkę potrzymać na ogniu, tak z pół minuty i zalać rozpuszczoną w szklance gorącej wody kostką rosołową. Przykryć i od momentu zagotowania trzymać na małym ogniu 20 minut.
Umyte pieczarki pokroić w plasterki, szynkę na paseczki, po czym te na kwadraciki. W kostkę to chyba będzie złe określenie z racji grubości plasterków... Wątróbkę zaś opłukać, oczyścić, a jeżeli ktoś ma czas i ochotę to może się postarać o obranie z błon – zyska na smaku nie tylko wątróbka. W rondelku rozgrzać resztę masła, usmażyć na nim wątróbki, wyjąć i pokroić. Pokroić lecz nie posiekać. Kostka centymetrowa to jest to. Odłożyć. Na tym samym tłuszczu przesmażyć pieczarki, dodać szynkę i stale mieszając smażyć jeszcze chwilę. Zdjąć z ognia i dodać wątróbkę, przyprawić dosyć mocno papryką i pieprzem, i nie specjalnie mocno solą. Dodać ryż, wymieszać i przestudzić. Wrzucić jajko lecz bez skorupek... wymieszać dokładnie.
Kurczaka też dokładnie umyć, osuszyć i nadziać farszem. Wejdzie cały. Nic nie zostanie, pod warunkiem, że wepchnie się go między skórę a mięso w okolicach udek – jest tam masę miejsca... ostrożnie, aby nie uszkodzić skóry. Otwór zszyć bawełnianą nicią, chociaż ja spinam igłami do zrazów. Czyli wykałaczka też się nada. Ułożyć przygotowane mięso w natłuszczonej brytfannie lub oczywiście naczyniu żaroodpornym, posmarować oliwą, oprószyć solą i pieprzem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C na jakieś 1,5 godziny. W czasie pieczenia polewać wytapiającym się tłuszczem.

995.jpg


996.jpg
 

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Cudo, które mogę polecić z czystym sercem. Efekt murowany.

Kurczaka postanowiłam wyluzować, żeby łatwiej wydobyć później farsz:

DSCF4194.jpg

Nafaszerowałam:

DSCF4203.jpg

...i upiekłam, a efekt był taki:

DSCF4210.jpg

Mniam!
mniam.gif


Z korpusiku ugotowałam bulion, a na nim zrobiłam pyszny rosołek z nutą imbiru i cynamonu.
 

Załączniki

  • DSCF4194.jpg
    DSCF4194.jpg
    95 KB · Wyświetleń: 1
  • DSCF4203.jpg
    DSCF4203.jpg
    98.3 KB · Wyświetleń: 1
  • DSCF4210.jpg
    DSCF4210.jpg
    204.7 KB · Wyświetleń: 1