Chleb codzienny

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
10,624
2,494
113
Mirabbelko może wiesz dlaczego chlebek mi tak popękał? Piekę go dość często używając mąki żytniej 720 i pełnoziarnistej Lubelli i trochę pszennej 650-tki, tym razem dałam żytnią 720 i pszenną 750 i oczywiście trzy-fazowy zakwas żytni. Ciasto miałam dość luźne bo piekę w foremce, ale ja zawsze robię luźniejsze ciasto i taki śmieszny to mi jeszcze nigdy nie wyszedł
gruebel_2.gif


Może ty wiesz o co mu jest? Nie wiem jak wygląda w środku bo dopiero go z pieca wyciągnęłam.

codzienny.jpg
 

Załączniki

  • codzienny.jpg
    codzienny.jpg
    149.6 KB · Wyświetleń: 12
Ostatnią edycję dokonał moderator:

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
10,624
2,494
113
Dzisiaj po rozkrojeniu wydaje mi się, że jakby zbyt wyrośnięty, ciężko ukroić i trochę się sypie. Pierwszy raz użyłam mąki pszennej 750 czy ona zmienia strukturę ciasta czy nie powinno być znacznej różnicy?

Wydaje mi się, że niechcący sama coś spartoliłam, może pomyliłam wartości na wadzę
gruebel_2.gif
 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,066
430
83
Kilka razy próbowałam dodawać nasza „niby to chlebowa” 750, zawsze z kiepskim rezultatem, niestety.
Jeśli daje pszenną, to zazwyczaj trochę razowej a resztę oczyszczonej, bo wtedy struktura ciasta jest dużo lepsza. Nie wiem jak oni robią te mąkę, ale jak na chlebową wg międzynarodowych standartow to ma ona bardzo mało białka
gruebel_2.gif


Kruszące się ciasto to zwykle jednak zbyt mało wody lub kiepska mąka (patrz wyżej)
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,343
1,416
113
Ja raz użyłam do chleba mąki typ 750 i nigdy więcej nawet na nią nie patrzę w sklepie. Też mi chleb pieczony z niej nie udał się.
 

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
10,624
2,494
113
Ha! Widzicie, to chyba jednak ta mąka, no ale mam jej 5 kg i co teraz? A może bym jej dodawała po trochu tylko, tak jak do tej pory 650-tkę
gruebel_2.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,651
2,950
113
Podejrzewałam tę makę.
baa.gif
I mnie sie z jej udziałem dwa chleby nie za bardzo udały. Nie było 650 więc wzięłam tę. Do kolejnego chleba dałam tylko połowę z przepisanej ilości, a resztę uzupełniłam semoliną. Nie lubię takiego sztukowania, ale staram się mąkę zużyć. Jeszcze może jedne pierogi i będzie po zapasach.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
10,624
2,494
113
Buka @ 6 Dec 2017 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1628617Podejrzewałam tę makę.
baa.gif
I mnie sie z jej udziałem dwa chleby nie za bardzo udały. Nie było 650 więc wzięłam tę. Do kolejnego chleba dałam tylko połowę z przepisanej ilości, a resztę uzupełniłam semoliną. Nie lubię takiego sztukowania, ale staram się mąkę zużyć. Jeszcze może jedne pierogi i będzie po zapasach.
icon_smile.gif
Na pierogi będzie dobra??? No to super!
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,629
1,167
113
Upiekłam i ja
icon_smile.gif
Nie spodziewałam się, że tak uda się wypiek (bo ja z tych w goracej wodzie...). Ale to w dużej mierze dzięki Waszym poradom. Np. nie kupiłam mąki chlebowej choć widziałam, że miała spore wzięcie. Chleb wyszedł jak marzenie. Piekłam w keksówce wysypanej ziarnami dyni. Szybko został skonsumowany. Szkoda, że zdjęcia nie zrobiłam bo nie wiem czy powtórki dorównają pierwszemu
icon_mrgreen.gif
 

Agunia05

Member
Lut 24, 2008
30
0
6
20200405_180919.jpg
Po dosyć długiej przerwie wróciłam do tego chlebka... tym bardziej gdy polecalam go kilku osobom.
dziś pierwszy raz w ogóle wyrastalam w koszyku - jestem z siebie dumna ;)
 

Załączniki

  • 20200405_180919.jpg
    20200405_180919.jpg
    3.1 MB · Wyświetleń: 10
  • 20200405_180919.jpg
    20200405_180919.jpg
    3.1 MB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Elzunia

Well-known member
Kwi 8, 2011
5,180
593
113
Mam ten chlebus od prawie 5 godzin w lodowce. Zagladnelam wlasnie i widze, ze nic a nic nie urosl. Co robic, co robic?