Zapiekanka z tortellini

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
250g tortellini
1/8L mleka
120g Crem Fraiche ( mozna zastapic jogurtem naturalnym)
80g szynki gotowanej ( wedliny)
ok.200g potartego sera
1 lyzeczka przecieru pomidorowego
ok.1,5 lyzeczki ziol prowansalskich
sol, pieprz do smaku

Tortellini ugotowac w osolonej wodzie. W miedzy czasie- mleko, Crem Fraiche wymieszac. Szynke pociac w kwadraciki i razem z polowa potartego sera wrzucic do mleka i wymieszac. Dodac przecier pomidorowy, ziola i przyprawic pieprzem i sola. Dobrze wymieszac.
Tortellini przecedzic i na chwilke zostawic do odciekniecia. Przelozyc do zaroodpornej formy, zalac sosem i wszystko ostroznie wymieszac.
Przed wlozeniem do piekarnika, posypac reszta startego sera.
Wsadzic do nagrzanego piekarnika i piec pod przykryciem w 180-200stopniach ok. 20-25 min.

Zdjecie zostalo zrobione za nim posypalam zapiekanke startym serem...

1061.jpg

Przepis mam od dawna, ale nie pamietam juz gdzie go znalazlam...
 

Załączniki

  • 1061.jpg
    1061.jpg
    57.9 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

letti

Member
Kwi 4, 2006
1,370
0
0
A ja robię podobną potrawę od jakiegoś czasu i dziś znalazłam ten przepis,to spróbuję przy okazji.
Ja nie daję koncentratu i mleka.,ser najlepiej parmezan.I nie piekę a na patelni podgrzewam.
I podnoszę ten temat,bo wart skuszenia się,choć nikt nie wyraził opinii.
mniam.gif