Paluszki "gulab jamun"

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
Paluszki "gulab jamun"

100 g mleka w proszku,
2 łyżeczki maki,
25 g mielonych orzeszków pistacjowych,
szczypta sody spożywczej,
4-5 łyżek mleka świeżego,
200 g oleju roslinnego,
500 g cukru,
2 ziarna zielonego kardamonu,
1 szkl wody,
1 łyżeczka wody różanej,
1 łyżeczka ziaren sezamu.

1. Wymieszać mleko w proszku, makę i sodę. Dodać świeże mleko i mielone orzeszki, wyrobić na jednolita masę.
2. Z otrzymanej masy uformować paluszki dlugosci 5 cm i grubosci 1 cm. Masy powinno starczyc na ok. 24 szt.
3. Przygotować syrop z cukru i wody, dodać kardamon. Podgrzewać i trzymać na
małym ogniu, dolać 1 łyżeczkę wody różanej.
4. W dużym rondlu rozgrzać silnie olej, następnie zmniejszyć ogień. Włożyć do
oleju tyle paluszkow, aby swobodnie zmieściły się w rondlu. Smażyć na zloty
kolor. W trakcie smażenia paluszki dwukrotnie zwieksza swa objetość !!!.
5. Usmażone paluszki odsączyć z oleju i przełożyć do syropu. Trzymać na ogniu
5 min., odsączyć z syropu i posypać ziarnami sezamu.
6. Podawac na goraco lub schlodzone.

Źródło: Kuchnia indyjska


PYSIA!!!