Gulasz brneński.

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
Gulasz brneński.

60 dkg sznyclówki cielęcej,
35 dkg pieczarek,
1/3 szklanki białego wytrawnego wina,
1 szklanka śmietany 18%,
1 duża cebula,
2 łyżki masła
1 łyżka mąki,
5 łyżek oliwy,
sól pieprz papryka mielona

Mięso umyć, osączyć, pokroić na cienkie, małe plastereczki i lekko posolić.
Cebulę drobno siekamy.
Pieczarki myjemy i kroimy.
Na patelni rozgrzeamy olej.
Smażymy mięsko na złotawy kolor.
Na tym samym tłuszczu smażymy leciutko cebulę dodać pieczarki i smażyć tak ok. 6 minut.
Wlewamy wino i śmietanę, dodać mąkę z masłem i mieszając zagotowujemy.
Potem włożyć mięso i sos do miski i jeszcze raz zagotować.
Gulasz podawać z ziemniakami albo ryżem oraz zieloną sałatą.

:smacznego: :smacznego: :smacznego: :smacznego: :smacznego: