- Mar 19, 2005
- 37,849
- 6
- 38
Żeby uczcić moją dopiero co zdobytą pieczątkę z setką podaję przepis, który niedawno znalazłam:
600 g matiesów
cytryna
biały pieprz
olej słonecznikowy lub oliwa
mleko
- matiesy zalać mlekiem wymieszanym z wodą, odstawić na pół godziny,
- cytrynę sparzyć, możliwie jak najcieniej okroić skórkę, którą pokroić w cienkie paseczki, z cytryny wycisnąć sok,
- śledzie opłukać, pokroić w niezbyt szerokie kawałki,
- układać je warstwami w słoiku, każdą warstwę skrapiać sokiem z cytryny, posypać pieprzem i paseczkami skórki cytrynowej,
- zalać olejem, odstawić do lodówki na 24 h.
Dziś właśnie robię to po raz pierwszy na jutrzejszą babską imprezkę. Jutro napiszę, jak wyszły <!--emoid--><!--endemo-->
600 g matiesów
cytryna
biały pieprz
olej słonecznikowy lub oliwa
mleko
- matiesy zalać mlekiem wymieszanym z wodą, odstawić na pół godziny,
- cytrynę sparzyć, możliwie jak najcieniej okroić skórkę, którą pokroić w cienkie paseczki, z cytryny wycisnąć sok,
- śledzie opłukać, pokroić w niezbyt szerokie kawałki,
- układać je warstwami w słoiku, każdą warstwę skrapiać sokiem z cytryny, posypać pieprzem i paseczkami skórki cytrynowej,
- zalać olejem, odstawić do lodówki na 24 h.
Dziś właśnie robię to po raz pierwszy na jutrzejszą babską imprezkę. Jutro napiszę, jak wyszły <!--emoid--><!--endemo-->
Ostatnią edycję dokonał moderator: