Karkówka w piwnej marynacie

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
składniki
1 kg schabu karkowego
2 szkl piwa
1 kieliszek wódki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
łyzeczka kminku
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
kilka ziaren jałowca
sól, pieprz, papryka


sposób przygotowania
Piwo zagrzać z kminkiem, zielem angielskim, pieprzem i jałowcem. Przestudzić, dodać koncentrat, wódkę, po 0,5 łyżeczki soli i pieprzu.

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grube plastry grubości ok. 2 cm. Delikatnie rozbić. Kotlety zalać marynatą, odstawić do lodówki na 24 godziny.

Mięso osuszyć z marynaty, ułożyć na rozgrzanym ruszcie, piec po 15 min. z każdej strony. Podawać od razu.