Sos do zielonej sałaty*

Anusiaczek

Member
Wrz 14, 2004
2,084
0
0
Sos do zielonej sałaty.

2558.jpg


jajka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka musztardy
sól
biały pieprz
4 łyżki majonezu
4 łyżki kwaśnej śmietany


1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy.
2. Żółtka rozgniatamy widelcem z cukrem, dodajemy troszkę soli i pieprzu, musztardę, łyżkę majonezu i dokładnie rozcieramy. Gdy składniki dobrze się połączą, wlewamy pozostały majonez i śmietanę, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem, mieszamy.
3. Białka ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do sosu. W razie potrzeby dodajemy więcej majonezu, czy śmietany, ewentualnie przyprawiamy.
4. Gotowym sosem polewamy listki zielonej sałaty, podajemy do obiadu
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: