Faszerowane bakłażany.

Anusiaczek

Member
Wrz 14, 2004
2,084
0
0
Faszerowane bakłażany.

1707.jpg


2 bakłażany
2 łyżki oleju
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
12,5 dag ryżu
20 dag pomidorów (mogą być z puszki – osączone z zalewy)
sól, pieprz
szczypta cynamonu
szczypta cukru
2 łyżeczki oregano

1. Bakłażany zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do pieca, nagrzanego do 180 stopni.
2. W tym czasie gotujemy ryż. Cebulę kroimy raczej grubo i podsmażamy na oleju, wyciskamy do niej czosnek. Pomidory kroimy w grubą kostkę.
3. Bakłażany odstawiamy na chwilę do przestudzenia, a następnie przekrawamy je na połowy i wydrążamy miąższ, zostawiając cienką warstwę przy skórce. Miąższ kroimy grubo i dodajemy do cebuli, chwilę razem smażymy.
4. Do cebuli i bakłażanów dodajemy ryż i pomidory, doprawiamy do smaku. Wypełniamy połówki bakłażanów farszem, układamy je w naczyniu i zapiekamy przez ok. pół godziny.
5. Przed podaniem posypujemy potrawę zieleniną.
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
przy moim przepisie na faszerowane baklazany jest przepis na sosik jogurtowo-czosnkowy.. zrobcie sobie do tych baklazanow, na pewno bedzie pycha.

pzdr
yenn
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
jogurt+czosnek+szczypior... jak baklazan faszerowany bez miesa i zoltego sera to bedzie bardzo MM :mrgreen:

pzdr
yenn
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
wiesz co, w tej chwili to u nas sa w kazdym supermarkecie i na bazarku w kazdej budzie...i to jakie piekne sa.... moze u CIebie tez sie gdzies znajda?

pzdr
yenn
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
chyba sie kiedys do tych Suwalk przejade :mrgreen:

a propos brokulow.. wczoraj jak jechalam z roboty to rpzedemna jechala ciezarowka a na pace brokuly... takie azurowe skrzynie i bylo widac.. super widok :mrgreen:

pzdr
yenn
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
ale w lato Ci baklazanow i brokula nie przywioze :mrgreen:

adres poprosze, a potem nie bedziesz znala ani dnai ani godziny :mrgreen:

pdr
yenn