Baby ziemniaczane*

jean

Member
Kwi 12, 2006
7,139
0
36
głównego mięsożercy w domu nie ma to zrobiłyśmy z FiloZosią tę oto babę, po raz kolejny ! pyszna jest !
daumen.gif
 

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
0
Problem tylko z proporcjami dokładnymi bo ja robie na oko, Babcia też na oko ;) (babcia całe życie kucharz, a większość szef kuchni, ona wszystko na oko )

Utrzeć na drobnej tarce kartofle, tak 2 kg,
ubić całe 4 jaja (tzn tak porządnie rozbełtać, nie na kogel mogel)
usmażyć duże kawałki wędzonego boczku- tak cm na cm , ale jak ktos nie lubi, to wg gustu ;)
usmażyć na rumiano cebulę
wszystko razem wymieszać, doprawić- sól, pieprz, majeranek, dodać łyżkę kaszy manny.- konsystencja taka trochę rzadsza jak na placki kartoflane

upiec w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszce w 180 stopniach , 1-1,5h

podawać na świeżo ze śmietaną , ja najbardziej zawsze lubiłam dodatkowo z kawiorem (nawet w chudych latach uprzejme Ciocie dosyłały ) teraz nie mam kawioru- erzace są średnie a na prawdziwy mnie nei stać, jem z łososiem .

jak zostanie to mozna odsmażać , najlepiej na smalcu...

z sosem grzybowym tez jest niezła.


ps jak z tej ciapki kartoflanej mają powstać gołabki to trzeba dodać mąki pszennej.
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,628
1,166
113
O
icon_eek.gif
, normalnie jakbym swój przepis czytała
icon_smile.gif

Robię dokładnie tak samo, z kaszą manną wychodzi miękka.
U mnie obowiązkowo sos grzybowy.
Z kawiorem nie jadłam i nie słyszałam wcześciej
icon_smile.gif

Czasami na górze układam cienkie i wąskie paseczki boczku - w jodełkę, kratkę albo byle jak
icon_wink.gif


Hazo, robię na oko, ze znacznie większej ilości niż 2 kg i wówczas piekę w sernikowej (ok.23x30cm.) Moja babka, po upieczeniu ma ok. 4 - 5 cm. Lepiej mi smakuje wysoka. W trakcie pieczenia trochę ciasto rośnie.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
0
w keksówce- też lubie wyższą
icon_smile.gif


kawior to inwencja chyba juz własna Babci, kawior zawsze był;)
(na odsmażoną, na śmietaną kawior)
a do chłodniku dawała cielecinę w paseczki , bo raków nie było
icon_smile.gif


generalnie to jak zobaczysz ile masz tej ciapki kartoflanej to będziesz wiedziała jaką blaszkę.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Monsai

Member
Lut 1, 2008
4,932
0
0
moja prababcia to piekła, babcia również , teraz ja, uwielbiam, i kawior tez, ale żeby razem
gruebel_2.gif
? nie próbowałam i nie umiem sobie wyobrazić połączenia smakowego ;)

Uwielbiam natomiast taką pokrojoną w plastry i odmsmażaną , albo polaną sosem grzybowym, ech.... chyba sobie zrobię moją BONDĘ, bo tak ja babcia nazywała, a tesciowa Szorem ją określa
icon_smile.gif
 

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
0
Kermidt, zje się
icon_smile.gif
z keczupem , jak moja córka
icon_smile.gif


co do kawioru- bliny też są ziemniaczane i się je z kawiorem ( gryczane też ;)
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Ja dziś uczyniłam na obiad - na oko oczywiście
icon_wink.gif
miała być jedna keksówka, ale wyjęłam dwie bo myślałam że jednak nie wejdzie do jednej - wyszły dwie pełniuteńkie keksówki
fiesgrins.gif
aż się bałam że jak podrośnie to będzie kipiało jak ostatnio ciasto drożdżowe
icon_lol.gif
ale nic nie wykipiało
icon_smile.gif
a jedzenie palce lizać
mniam.gif

Zjedliśmy ze śmietaną i serkiem wiejskim ziarnistym.
 

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
3,806
518
113
A u nas mowi sie babka
icon_smile.gif

Nie dodaje mąki, a zaparzam starte ziemniaki wrzącym mlekiem. Jak na moj gust wole bardziej plaska, by miec wiecej chrupiacej skorupki
icon_smile.gif


A jeszcze taka babe robi sie w garnuszkach na jedna porcje tylko ze masa ziemniaczana zalewane sa kurze udka. No i do pieca
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,343
1,415
113
Zrobiłam dziś na obiad. Zamiast mąki dałam odrobinkę kaszy manny.

Tu jeszcze surowa:
573m.jpg

A tu już na talerzu w towarzystwie ogórków z czosnkiem Yenulki.
575.jpg
 

Załączniki

  • 575.jpg
    575.jpg
    83.1 KB · Wyświetleń: 1
  • 573m.jpg
    573m.jpg
    43.8 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,343
1,415
113
Ja na drobnej, takiej jak trę marchewkę na surówkę. Oczka drobne, ale nie takie jakby wybijane gwoździem od spodu, na której ściera się palce. Dokładnie na takiej.

Jean, a dlaczego wyszedł Ci krochmal? Dodawałaś mąkę kartoflaną? Z którego dokładnie przepisu robiłaś?
 

jean

Member
Kwi 12, 2006
7,139
0
36
Z tego pierwszego - ziemniaki musiały być jakieś trefne, wodniste nie były bo je odsączyłam na sicie, ścierałam w maszynie na najdrobniejszych oczkach, to ziemniaki- przecież nie pierwszy raz robiłam.
Nie dawałam mąki ziemniaczanej ale konsystencja taka właśnie była, lekko przezroczysta żółta maź z kiełbasą i majerankiem
icon_rolleyes.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: