Rolada z bananami

sd_silver

Member
Wrz 20, 2004
1,464
0
0
Rolada z bananami

6 łyżek mąki,
2 łyżki kakao,
8 łyżek cukru,
5 jaj,


Krem:
budyń 40 g toffi bez cukru (ewentualnie waniliowy),
0.3 litra mleka,
1 żółtko,
250g masła,
10 łyżek cukru,
cukier waniliowy,

2 banany,
cytryna


sposób przygotowania
Do 0.2 litra mleka wsypać cukier, cukier waniliowy i zagotować. W reszcie mleka rozpuścić budyń, zmiksować z żółtkiem, i wlać do gotującego mleka. Budyń wystudzić, wrzucać kawałki masła i miksować.
Ciasto: 2 i 1/2 łyżki cukru ubić z żółtkami, z białek ubić pianę, dodać resztę cukru i ubić. Do żółtek dodać 1/3 piany i wymieszać, dodawać na przemian pianę i mąkę z kakao. Wlać na blachę wyłożona pergaminem i piec 12 min w 200 C. Ściągnąć z papieru i delikatnie zwinąć. Lekko wystudzić, posmarować kremem, w środek włożyć banany pokropione cytryna zwinąć i wstawić do lodówki. Można polać polewą o smaku białej czekolady.
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Te łyżki to płaskie, czy kopiaste?
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Dzięki.
icon_smile.gif
 

kasiak73

Member
Lut 15, 2005
2,590
0
0
Zrobilam uff odetchnęłam.....mialam problemy z ciastem nie moglam zdjąć papieru i troche mi się porozwalala,zdjecia nie robie ,troche nie ksztaltna mi wyszla w smaku pycha polecam .....