Rolada z bananami
6 łyżek mąki,
2 łyżki kakao,
8 łyżek cukru,
5 jaj,
Krem:
budyń 40 g toffi bez cukru (ewentualnie waniliowy),
0.3 litra mleka,
1 żółtko,
250g masła,
10 łyżek cukru,
cukier waniliowy,
2 banany,
cytryna
sposób przygotowania
Do 0.2 litra mleka wsypać cukier, cukier waniliowy i zagotować. W reszcie mleka rozpuścić budyń, zmiksować z żółtkiem, i wlać do gotującego mleka. Budyń wystudzić, wrzucać kawałki masła i miksować.
Ciasto: 2 i 1/2 łyżki cukru ubić z żółtkami, z białek ubić pianę, dodać resztę cukru i ubić. Do żółtek dodać 1/3 piany i wymieszać, dodawać na przemian pianę i mąkę z kakao. Wlać na blachę wyłożona pergaminem i piec 12 min w 200 C. Ściągnąć z papieru i delikatnie zwinąć. Lekko wystudzić, posmarować kremem, w środek włożyć banany pokropione cytryna zwinąć i wstawić do lodówki. Można polać polewą o smaku białej czekolady.
6 łyżek mąki,
2 łyżki kakao,
8 łyżek cukru,
5 jaj,
Krem:
budyń 40 g toffi bez cukru (ewentualnie waniliowy),
0.3 litra mleka,
1 żółtko,
250g masła,
10 łyżek cukru,
cukier waniliowy,
2 banany,
cytryna
sposób przygotowania
Do 0.2 litra mleka wsypać cukier, cukier waniliowy i zagotować. W reszcie mleka rozpuścić budyń, zmiksować z żółtkiem, i wlać do gotującego mleka. Budyń wystudzić, wrzucać kawałki masła i miksować.
Ciasto: 2 i 1/2 łyżki cukru ubić z żółtkami, z białek ubić pianę, dodać resztę cukru i ubić. Do żółtek dodać 1/3 piany i wymieszać, dodawać na przemian pianę i mąkę z kakao. Wlać na blachę wyłożona pergaminem i piec 12 min w 200 C. Ściągnąć z papieru i delikatnie zwinąć. Lekko wystudzić, posmarować kremem, w środek włożyć banany pokropione cytryna zwinąć i wstawić do lodówki. Można polać polewą o smaku białej czekolady.