Piernik z marchwi
2 szklanki surowej startej na drobno marchwi
4 szklanki mąki pszennej lub żytniej pytlowej
1 szklanka cukru
2 jaja
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka przypraw (cynamonu, tłuczonych goździków...)
Do utartej marchwi dodać makę, cukier, jaja, przyprawy i sodę, ciasto wyrobić łyżką lub ręką. Posmarowac tłuszczem blachę, wyłożyć ciasto, wygładzić je, upiec w dobrze nagrzanym piekraniku.
Dodatkowe informacje:
Przepis z polskiej ksiazki kucharskie z lat 30-tych zeszłego wieku (brak strony tytułowej i pierwszych kartek).
Blaszka – szeroka i głęboka keksówka. Piekłam w temp. 180 stopni ok 30-40 minut.
2 szklanki surowej startej na drobno marchwi
4 szklanki mąki pszennej lub żytniej pytlowej
1 szklanka cukru
2 jaja
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka przypraw (cynamonu, tłuczonych goździków...)
Do utartej marchwi dodać makę, cukier, jaja, przyprawy i sodę, ciasto wyrobić łyżką lub ręką. Posmarowac tłuszczem blachę, wyłożyć ciasto, wygładzić je, upiec w dobrze nagrzanym piekraniku.
Dodatkowe informacje:
Przepis z polskiej ksiazki kucharskie z lat 30-tych zeszłego wieku (brak strony tytułowej i pierwszych kartek).
Blaszka – szeroka i głęboka keksówka. Piekłam w temp. 180 stopni ok 30-40 minut.