Piernik jabłkowy z Jamajki

Penia

Member
Wrz 15, 2004
376
0
0
Piernik jabłkowy z Jamajki

1,5 szklanki musu lub gęstego przecieru jabłkowego
0,5 kostki masła
1 szklanka cukru
0,5 łyżeczki cynamonu
0,25 łyżeczki zmielonej gauki muszkatołowej lub imbiru w proszku
0,5 łyżeczki soli
0,5 szklanki sparzonych rodzynek
2 szklanki mąki
2 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 szklanki posiekanych orzechów (można więcej)

Przecier jabłkowy podgrzac na małym ogniu, dodać masło, cukier i rodzynki.
Mąkę, sodę i przyprawy dodać do wystudzonego (może być letni) przecieru i wymieszać, dodać orzechy – wymieszać. Przełożyć (raczej przelać) do blachy (35x40cm) grubo wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 190 stopni, przez 40-60 minut (zależy od wielkości blaszki). Gorące ciasto można polać lukrem jak kto lubi. Najlepsze następnego dnia.

Źródło: przepis podany przez Katarzynę Pospieszyńską w miesięczniku „Kontynenty”
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Peniu, w przepisie nie ma ani sztuki jajka.
Czy tak ma być, czy może wkradł się jakiś błąd?
 

Penia

Member
Wrz 15, 2004
376
0
0
Nie na pewno nie ma jajek. Przepis wypróbowany wielokrotnie.
Można nawet zastąpić masło olejem i będzie przepis na ciasto dla diety bezmlecznej i bezjajecznej.