1 kg oczyszczonych świeżych śledzi
1 przyprawa do ryb
olej
czarne oliwki, papryka konserwowa, ogórki konserwowe, cebula/według uznania/
Zalewa:
2 szkl. wody
1 szkl. octu 10%
2 łyżki soli
1 łyżka cukru
2 liście laurowe
kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
Składniki zalewy wymieszać ze sobą do rozpuszczenia soli i cukru. Oczyszczonym śledziom ze skórą/bez głów oczywiście/ odcinamy ogonki, układamy w słoju i zalewamy zalewą. Odstawiamy na 2-3 dni. Kiedy zbieleją obieramy ze skóry /odchodzi bez problemu/ oraz z kręgosłupów. Kazdy płat śledzia dzielimy wzdłuż na połowę. Smarujemy lekko olejem, posypujemy przyprawą do ryb, rolujemy i spinamy wykałaczką. Zalewamy olejem do ktorego mozna dosypać resztę przyprawy i posiekaną cebulkę. Odstawiamy na noc. Przed podaniem rolmopsy dekorujemy wianuszkiem z posiekamych ogórków konserwowych, papryki konserwowej i czarnych oliwek.
Polecam, rolmopsy te są delikatniejsze od zwykłych marynowanych matiasów
1 przyprawa do ryb
olej
czarne oliwki, papryka konserwowa, ogórki konserwowe, cebula/według uznania/
Zalewa:
2 szkl. wody
1 szkl. octu 10%
2 łyżki soli
1 łyżka cukru
2 liście laurowe
kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
Składniki zalewy wymieszać ze sobą do rozpuszczenia soli i cukru. Oczyszczonym śledziom ze skórą/bez głów oczywiście/ odcinamy ogonki, układamy w słoju i zalewamy zalewą. Odstawiamy na 2-3 dni. Kiedy zbieleją obieramy ze skóry /odchodzi bez problemu/ oraz z kręgosłupów. Kazdy płat śledzia dzielimy wzdłuż na połowę. Smarujemy lekko olejem, posypujemy przyprawą do ryb, rolujemy i spinamy wykałaczką. Zalewamy olejem do ktorego mozna dosypać resztę przyprawy i posiekaną cebulkę. Odstawiamy na noc. Przed podaniem rolmopsy dekorujemy wianuszkiem z posiekamych ogórków konserwowych, papryki konserwowej i czarnych oliwek.
Polecam, rolmopsy te są delikatniejsze od zwykłych marynowanych matiasów
Ostatnią edycję dokonał moderator: