Ketchup pomidorowy z lat 70-tych

Marga

Member
Wrz 16, 2004
554
0
0
Ketchup pomidorowy

Przepis na kechup dostala moja Mama od kolezanki z pracy. Bylo to z 25 lat temu. Dlugo krolowal on na naszym stole. Niestety przez czeste przeprowadzki gdzies sie zawieruszyl :cry: . W zeszlym roku zostal "odkopany".
Nie dalej jak dwa tygodnie temu Tesciowa oprocz "pluszakow" przywiozla mi z 8 sloikow kechupu :mrgreen:

Składniki:
1 kg pomidorów
2 jabłka (winne)
cebula
łyżka oleju
ziele angielskie (2-3 ziarenek)
2 liście laurowe
2 goździki
sól, pieprz, gałka muszkatałowa

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki. Jabłka umyć i zetrzeć na tarce. Drobno pokrojoną cebulę podsmazyc na oleju. Dodać pomidory, jabłka, ziele angielskie, liście laurowe, goździki. Mase pomidorowo - jablkowa dusic na slabym ogniu do konsystencji gestego sosu. Pod koniec przysmaczyc swiezo zmielonymi pieprzem i gałka muszkatałowa. Ketchup przetrzec przez sito i napelniac nim (najlepiej) male sloiki. Krotko pasteryzowac.

Marga