Przepis z książki "Całuski pani Darling" M. Musierowicz
Placek zbójnicki
Złocisty i chrupiący placek kartoflany.
składniki
10 dużych kartofli
2 jajka
4 łyżki mąki
50 g szynki
1/5 kostki (50 g) smalcu
1 duża cebula
1/2 łyżeczki soli
1 ząbek czosnku
150 g żółtego sera (najlepszy oscypek lub ostatecznie ser wędzony)
sposób przygotowania
Cebulę posiekac drobniutko, szynkę pokroić na kawałeczki i przyrumienić na patelni, czosnek rozetrzeć z solą. Kartofle obrać i zetrzeć na tarce. Do masy dodać mąkę, cebulę, szynkę, smalec i czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać i wbić jajka. Masę wyłożyć na wysmarowaną masłem blaszkę i posypać startym oscypkiem. Piec w temp. 125 st. ok. 40 min, aż do zrumienienia się powierzchni placka. Po upieczeinu pokroić w kwadraty.
Placek zbójnicki
Złocisty i chrupiący placek kartoflany.
składniki
10 dużych kartofli
2 jajka
4 łyżki mąki
50 g szynki
1/5 kostki (50 g) smalcu
1 duża cebula
1/2 łyżeczki soli
1 ząbek czosnku
150 g żółtego sera (najlepszy oscypek lub ostatecznie ser wędzony)
sposób przygotowania
Cebulę posiekac drobniutko, szynkę pokroić na kawałeczki i przyrumienić na patelni, czosnek rozetrzeć z solą. Kartofle obrać i zetrzeć na tarce. Do masy dodać mąkę, cebulę, szynkę, smalec i czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać i wbić jajka. Masę wyłożyć na wysmarowaną masłem blaszkę i posypać startym oscypkiem. Piec w temp. 125 st. ok. 40 min, aż do zrumienienia się powierzchni placka. Po upieczeinu pokroić w kwadraty.
Ostatnią edycję dokonał moderator: