Składniki:
1 kg dyni, 4-5 szt. jaj, 1 szklanka mąki, 1 łyżeczka cukru, ok. 5 dag oleju, 250 ml śmietany, 5 dag margaryny, szczypta soli
Dynię utrzeć na tarce do jarzyn. Żółtka utrzeć z margaryną i 1 łyżeczką cukru. Wymieszać z dynią i mąką, posolić, z białek ubic pianę i dodać ją do masy delikatnie wymieszać. Na rozgrzany tłuszcz nakładać łyżką małe placuszki, smażyć na złoty kolor. Podawać bezpośrednio po usmażeniu z jogurtem lub keczupem jak kto woli.
Przepis nie jest mój pochodzi z przepisów-Wege książka kucharska
1 kg dyni, 4-5 szt. jaj, 1 szklanka mąki, 1 łyżeczka cukru, ok. 5 dag oleju, 250 ml śmietany, 5 dag margaryny, szczypta soli
Dynię utrzeć na tarce do jarzyn. Żółtka utrzeć z margaryną i 1 łyżeczką cukru. Wymieszać z dynią i mąką, posolić, z białek ubic pianę i dodać ją do masy delikatnie wymieszać. Na rozgrzany tłuszcz nakładać łyżką małe placuszki, smażyć na złoty kolor. Podawać bezpośrednio po usmażeniu z jogurtem lub keczupem jak kto woli.
Przepis nie jest mój pochodzi z przepisów-Wege książka kucharska