Yemitsa.

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
Yemitsa:

3 twarde duże pomidory,
3 podłużne zielone papryki,
1 duża cebula,
pół pęczka posiekanej natki pietruszki,
120 ml soku pomidorowego,
3/4 szklanki oliwy,
125 dkg ryżu,
2 łyżki cukru,
sól,
pieprz.

Z umytych i osuszonych papryk i pomidorów odciąć górę.
Z pomidorów usuwamy miąższ i przeciermy go przez sito.
Z papryki usuwamy pestki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę (połowę z całości).
Cebulę posiekać, podsmżyć delikatnie, wsypać ryż i smażyć, aż stanie się szklisty.
Miąższ z pomidorów, sól, pieprz, zieloną pietruszkę i 1/3 szklanki wody dodać do ryżu.
Podgrzewamy, aż woda zostanie wchłonięta przez ryż i wówczas zmiejszmy ogień.
Do pomidorów i papryki wsypujemy po szczypćie cukru. Potem napełniamy je tak do połowy farszem ryżowym.
Dodajemy po łyżeczce wody i posypujemy resztą cukru.
Nakrywamy je odciętymi częściami pomidorów i papryk.
Umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sokiem pomidorowym i pozostałą częścią oliwy, pruszymy solą i pieprzem. Pieczemy 1 godzinę.
Podajemy gorące z sosem lub schłodzone na zimno.

:smacznego: :smacznego: :smacznego: :smacznego: :smacznego:


Źródło: Zasłyszane podczas pobytu w Grecji.