Cynamonowy Chlebek Sniadaniowy (bajaderka)

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Cynamonowy Chlebek Sniadaniowy

Ciasto:
3 szklanki maki
1/4 szklanki maki ziemniaczanej
1/4 szklanki mleka w proszku
1 lyzeczka soli
1/2 lyzeczki cynamonu
3 lyzki cukru
2 1/2 lyzeczki suchych drozdzy
1/4 kostka masla
1 szklanka wody

Nadzienie:
1 jajko, rozbeltane
1/4 szklanki cukru
1 1/2 lyzeczki cynamonu
1/2 szklanki rodzynkow
2 lyzeczki maki

Kruszonka:
2 lyzki masla
2 lyzki cukru
1/4 lyzeczki cynamonu
1/4 szklanki maki

W duzej misce polaczyc wszystkie skladniki ciasta i wyrabiac az zacznie odchodzic od miski. Wyrabiac jeszcze 3 minut, pozwolic odpoczac przez 15 minut i wyrabiac jeszcze przez 8-10 minut na stolnicy az ciasto bedzie gladkie i elastyczne. Przelozyc ciasto do posmarowanej maslem miski i zostawic do wyrosniecia na okolo 1 - 1 1/2 godziny az podwoi swoja objetosc.

Wszystkie skladniki nadzienia (bez jajka) polaczyc razem w malej miseczce, podobnie ze skladnikami kruszonki.

Wyrosniete ciasto przelozyc na stolnice i lekko rozciagnac, formujac waski prostokat o wymarach 40x20cm. Posmarowac ciasto rozbeltanym zoltkiem , posypac nadzieniem i zaczynajac od krotszego brzegu zwinac ciasto w rulon i przelozyc go do natluszczonej foremki keksowej 23x12cm. Przykryc i zostawic do ponownego wyrosniecia na okolo godzine. Rozgrzac piekarnik do 180 C. Ciasto lekko posmarowac pozostalym jajkiem i posypac kruszonka, lekko ja wciskajac w ciasto. Piec przez okolo 45 minut.