![]() ![]() |
20 Sep 2004, 07:54
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 11.127 Dołączył: 14-September 04 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 36 |
Ciabatta
W sumie prosta do zrobienia bulka, ale wymagajaca jednak wczesniejszego planowania poniewaz wymaga przygotowania zaczynu kilkanascie godzin wczesniej Zaczyn: 1/2 lyzeczki drozdzy instant 1/2 szklanki wody 1 szklanka maki Ciasto: caly zaczyn 3/4 szklanki wody 2 - 2 1/2 szklanki maki 3/4 lyzeczki drozdzy instant 1 lyzeczka soli Zaczyn: Wymieszac wszystkie skladniki az sie dobrze polacza. Przykryc i zostawic w niezbyt cieplym miejscu na 12 - 16 godzin. Zaczyn powinien byc bardzo babelkowaty. Ciasto: Polaczyc zaczyn z pozostalymi skladnikami. Dobrze wymieszac, az ciasto bedzie jednolite (okolo 4-5 minut) - ciasto bedzie bardzo luzne i lepkie. Przelozyc do wysypanej maka miski i zostawic do wyrosniecia na 1 godzine. Lekko uderzyc ciasto, tak aby troszke opadlo i zostawic do ponownego wyrosniecia co zabierze nastepna godzine. Przelozyc na wysypana maka stolnice, posypac z wierzchu maka, splaszczyc ciasto do grubosci 2 cm i przeciac wzdluz tworzac dwie bulki o rozmiarach mniej wiecej 25 x 10 cm. Przykryc plastikowa folia posmarowana oliwka i zostawic do wyrosniecia na plaskiej blasze wylozonej pergaminem. W czasie kiedy ciasto rosnie rozgrzac piekarnik (najlepiej z kamieniem do pieczenia w srodku) do temperatury 260C - piekarnik powinien sie rozgrzewac przez co najmniej 30 minut. Zsunac bulki razem z pergaminem na kamien, obnizyc temperature do 225C i piec az ciabatta bedzie zrumieniona, okolo 18 - 20 minut. |
|
|
|
4 Mar 2005, 18:52
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 22.388 Dołączył: 22-December 04 Skąd: z kuchni! Użytkownik nr: 231 |
taka kupna ciabatta zawsze wydaawała mi się lekko tłuściutka... a w tym przepisie nie ma oliwy...
zaraz usatwiam zaczyn i robię tak cyz siak! |
|
|
|
4 Mar 2005, 19:02
|
|
|
szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 3.051 Dołączył: 20-September 04 Skąd: Porto, Portugalia Użytkownik nr: 80 |
Ta ciabatta Bajaderki jest fenomenalna. Ma tez super dziury. Odkad upieklam pierwszy raz w/g tego przepisu to przestalam kupowac.
|
|
|
|
4 Mar 2005, 19:15
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 11.127 Dołączył: 14-September 04 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 36 |
To ja zadam standardowe pytanie - czy można zamiast zaczynu użyć do niej długoterminowego zakwasu?
|
|
|
|
4 Mar 2005, 22:22
|
|
|
szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.063 Dołączył: 13-September 04 Skąd: western PA Użytkownik nr: 30 |
Raczej nie - uzyskasz raczej inny rodzaj pieczywa niz ciabatta
|
|
|
|
15 Mar 2005, 18:09
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 22.388 Dołączył: 22-December 04 Skąd: z kuchni! Użytkownik nr: 231 |
|
|
|
|
16 Mar 2005, 03:11
|
|
|
szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.063 Dołączył: 13-September 04 Skąd: western PA Użytkownik nr: 30 |
Ale sliczne dziury Malgosimi!
Super Ci wyszla |
|
|
|
16 Mar 2005, 08:49
|
|
|
szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 3.138 Dołączył: 22-December 04 Użytkownik nr: 233 |
A ja dzisiaj bede robic.
|
|
|
|
16 Mar 2005, 09:07
|
|
to nie surówka,ale ja uwielbiam ciabattę z tzatzikmi (na jogurcie naturalnym bakomy, ogorki z wykrojonymi pestkami, lyzka oliwy, mieta, czosnek, przyprawa do tzatziki [sol czosnkowa+koperek]) albo z jakąś smakową oliwą (albooliwą z pomidorów suszonych) posypaną parmezanem SPROSZKOWANYM.
a sałatkę to bym zrobiła z sałaty (plus rukola) i suszonych pomidorów, oscypka, pestek słonecznika i może podsmażonego chudego boczku (takiego chrupiącego) |
|
|
|
19 Mar 2005, 10:26
|
|
|
uczeń ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 814 Dołączył: 13-September 04 Skąd: Wrocław / Żagań :D Użytkownik nr: 19 |
no i sie zdecydowałam ... dzisiaj pieke... zobaczymy co z tego wyjdzie
lece zrobic zaczyn |
|
|
|
20 Mar 2005, 14:08
|
|
|
uczeń ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 814 Dołączył: 13-September 04 Skąd: Wrocław / Żagań :D Użytkownik nr: 19 |
własnie wyszła z pieca...... jest super ..... rewelacja
dziekuje za przepis goraco polecam |
|
|
|
20 Mar 2005, 22:16
|
|
|
Bardzo sie ciesze silencio |
|
|
|
18 May 2005, 20:35
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 3.631 Dołączył: 27-November 04 Użytkownik nr: 207 |
|
|
|
|
19 May 2005, 09:41
|
|
|
kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 8.842 Dołączył: 17-September 04 Skąd: Italia Użytkownik nr: 52 |
Jak ladnie wypieczona...
|
|
|
|
19 May 2005, 17:29
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 3.631 Dołączył: 27-November 04 Użytkownik nr: 207 |
CYTAT(Linn) Jak ladnie wypieczona...
bo potraktowałam ją jajkiem przed upieczeniem. Wydaje mi się jednak, że Włosi preferują niewypieczony chleb. Mam rację, Linn? |
|
|
|
19 May 2005, 18:08
|
|
|
kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 8.842 Dołączył: 17-September 04 Skąd: Italia Użytkownik nr: 52 |
Ciabatta jest dosc jasna, inne chleby najwyzej srednio wypieczone. Choc trudno powiedziec... tyle ich jest... Poza tym wiele jest dobrze wypieczonych, ale nie ciemnych. Szczegolnie pieczonych w piecach opalanych drewnem... ktore to ostatnio bardzo sie nie podobaja Unii Europejskiej. Dobry chleb i pizza drza z obawy o przyszlosc...
|
|
|
|
19 May 2005, 21:45
|
|
|
Sliczna Lisko
|
|
|
|
27 May 2005, 15:53
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 24.490 Dołączył: 17-September 04 Skąd: ottawa Użytkownik nr: 59 |
czy ktos litosciwy moglby wstawic zdjecie ciasta po zamieszaniu ??
ale czy konsystencje mozna zobaczyc na zdjeciu glupieje totalnie mieszam ciasto i nie moge uwierzyc, ze to co mam w misce jest luzne i lepkie. a dalam tylko 2 szkl maki co sie dzieje. zawsze musze lac wode |
|
|
|
31 May 2005, 18:31
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 24.490 Dołączył: 17-September 04 Skąd: ottawa Użytkownik nr: 59 |
z takim zakwasem zrobilam pierwszy chlebek calkowicie z maszyny. Dobry jest.
na lato musze niestety odlaczyc sie od pieca. I tak klime trzeba wlaczac. Nie chce placic jednoczesnie za chlodzenie i ogrzewanie domu. tylko proporcje musze niestety wlasne dopracowac. ja mam chyba bardziej gesta wode, bo juz nie wiem co. Jak dam zgodnie z przepisem plynow i maki to zawsze twarde chlebki sa jak z kamiennego kregu |
|
|
|
1 Jun 2005, 11:35
|
|
Karmidt, to musi byc kwestia wilgotonosci mąki. Ja tak czasem mam, ze maka tej samej firmyraz bardziej, raz mniej chłonie wodę.
CO do konsystencji ciasta - wcale nei jest takie baaardzo luzne, jest znacznie badziej zwarte niż emigrantowe (w kazdym razie dwa bochenki rosnace obok siebie nie zlewają sie a z emigranta natychmiast robi się placek do maszyny polecałabym jednak inne chleby niż ciabatta |
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 3rd September 2010 - 09:51 |