Smorodinówka*

Bahus

Member
Wrz 16, 2004
886
0
0
Smorodinówka

Wczesną wiosną należy przygotować wódkę zwaną listówką - nazwa pochodzi od młodych listków i gałązek czarnej porzeczki. Muszą one przegryźć się w słoju z wódką przez tydzień, na słońcu, szczelnie zamknięte. Potem należy je przestawić w cień na trzy tygodnie. Przecedzić, liście odcisnąć, nalewkę przechować do jesieni. Można dodać szczyptę kwasku cytrynowego. Liście można zasypać cukrem i odstawić, dodadzą aromatu słodkiej wersji nalewki.

Jesienią oczyścić owoce czarnej porzeczki, umyć i osuszyć na sicie, a następnie wsypać do słoja. Kilogram owoców zalać litrem spirytusu oraz litrem wiosennej listówki. Po sześciu tygodniach przecedzić i rozlać do butelek, szczelnie je zamykając. Ta królowa nalewek z każdą chwilą przechowywania staje się smaczniejsza.

Podobnie jak przy innych nalewkach na owocach, można sporządzić wersję słodką, mieszając ją ze słodką listówką lub zasypując cukrem owoce po zlaniu wódki wytrawnej. Można również dodać odrobinę kwasku cytrynowego.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: