Przepis inspirowany dzielem pani Meeny Pathak, autorki ksiazki "Flavours of India". Pochodzi on z poludniowej czesci indyjskiego regionu Hyderabad.
150g lisci swiezego szpinaku (moze byc tez mrozony)
25g swiezej miety
25g swiezej natki kolendry
1 zielone chili z usunietymi nasionkami
200g naturalnego jogurtu (najlepiej typu greckiego)
3 zabki czosnku przepuszczone przez praske
1 zoltko
1 lyzka przyprawy garam masala
500g piersi z kurczaka pokrojonych w 3-4 cm kostki
sol do smaku
Blanszujemy 1min liscie szpinaku we wrzacej osolonej wodzie. Wrzucamy do garnka z zimna woda i odcedzamy. Szpinak, razem z kolendra, mieta i zielonym chili miksujemy na paste w blenderze. Do tej zielonej pasty dodajemy jogurt, zoltko, paste z czosnku i garam masala. Dobrze mieszamy, dodajemy kawalki kurczaka i marynujemy ok. 4-5 godz.
Nadziewamy kawalki kurczaka na zamoczone wczesniej w wodzie patyczki do szaszlykow i grillujemy.
Z grillowaniem jest pelna dowolnosc - mozna to robic na ruszcie ogrodowym, na grillu elektrycznym "stolowym" lub grillowac w piekarniku.
150g lisci swiezego szpinaku (moze byc tez mrozony)
25g swiezej miety
25g swiezej natki kolendry
1 zielone chili z usunietymi nasionkami
200g naturalnego jogurtu (najlepiej typu greckiego)
3 zabki czosnku przepuszczone przez praske
1 zoltko
1 lyzka przyprawy garam masala
500g piersi z kurczaka pokrojonych w 3-4 cm kostki
sol do smaku
Blanszujemy 1min liscie szpinaku we wrzacej osolonej wodzie. Wrzucamy do garnka z zimna woda i odcedzamy. Szpinak, razem z kolendra, mieta i zielonym chili miksujemy na paste w blenderze. Do tej zielonej pasty dodajemy jogurt, zoltko, paste z czosnku i garam masala. Dobrze mieszamy, dodajemy kawalki kurczaka i marynujemy ok. 4-5 godz.
Nadziewamy kawalki kurczaka na zamoczone wczesniej w wodzie patyczki do szaszlykow i grillujemy.
Z grillowaniem jest pelna dowolnosc - mozna to robic na ruszcie ogrodowym, na grillu elektrycznym "stolowym" lub grillowac w piekarniku.
Ostatnią edycję dokonał moderator: