Soczewica z fasola w sosie smietanowo-maslanym - Dal makhni*

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
Rozgrzewajace danie z indyjskiego Pundzabu. Doskonale z ryzem lub jakims orientalnym chlebkiem.

3 zabki czosnku
1 lyzeczka calych straczkow zielonego kardamonu
1 lyzeczka calych gozdzikow
1 mala laska cynamonu
2 lyzeczki nasion kuminu
150g czarnej soczewicy (urad dal), mozna zastapic inna byle nie pomaranczowa
50g suchej czerwonej fasoli, namoczonej na 8-12 godz przed gotowaniem
250 ml slodkiej plynnej smietany
150g masla lub 3 lyzki oleju
1/2 lyzeczki chili w proszku
sol i pieprz do smaku
natka kolendry do przybrania

Jesli mamy soczewice indyjska urad dal moczymy ja ok. godz przed gotowaniem. Inne gatunki wystarczy przeplukac woda.
W mozdzierzu grubo rozkruszyc czosnek, kardamon, gozdziki i cynamon (mozna go polamac na kilka kawalkow). Wlozyc wszystko w gaze i dokladnie zwiazac. Gaze wkladamy go garnka z woda i fasola. Gotujemy 15-35 min i nastepnie dodajemy soczewice. Gotujemy razem do miekkosci. Jesli potrzeba dolewamy wody. Poczatkowy czas gotowania samej fasoli zalezy od gatunku soczewicy - jesli bedzie to urad dal bedzie musiala sie dosc dlugo gotowac razem z fasola, inne gatunki wymagaja mniej czasu, wiec mozna je wrzucic do fasoli pozniej. Sumaryczny czas gotowania obu rodzajow ziarenek to ok. 1 godz.

Gdy ziarenka beda miekkie usuwamy gaze z przyprawami, dodajemy smietane, maslo i chili i podgrzewamy, ale nie dopuszczamy do zagotowania. Doprawiamy sola i pieprzem, posypujemy natka kolendry.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: